Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Vrouwen nemen het woord in beleidsbeïnvloeding - Bolivia

Vrouwen nemen het woord in beleidsbeïnvloeding - Bolivia

4 oktober 2018 door Solidagro

15 Leidsters van verschillende dorpen in de rurale gemeente Totora, departement Cochabamba, Bolivia, versterkten hun capaciteiten als woordvoerdster voor hun boerinnenorganisatie. De workshop voor woordvoerdsters die plaatsvond op 20 september in Totora, traint de deelneemsters in communicatievaardigheden om een politieke boodschap op een overtuigende manier over te brengen.

Vrouwengroep tijdens overlegmoment

Drink - en irrigatiewater

In het 1e deel van de workshop identificeerden de vrouwen de belangrijkste problemen in hun dorpen. Het belangrijkste probleem dat boven kwam is het gebrek aan drink- en irrigatiewater.

“In mijn dorp hebben we geen drinkwater waardoor onze kinderen ziek worden. Om aan drinkwater te komen moeten we een half uur lopen. Voor de voedselproductie zijn we afhankelijk van de regentijd. Dit is een groot probleem want het regent weinig en zonder water is geen leven mogelijk waardoor de mensen gaan migreren”, Guillermina Alvarez, leidster uit het dorp Coleo Chico, Totora.

Watersystemen

Een 2e moment in de workshop bekeken de vrouwen mogelijke oplossingen voor hun problemen, zoals de aanleg van watersystemen. Het probleem en de oplossing zijn natuurlijk belangrijke elementen voor een concreet voorstel van de boerinnenorganisatie vb. aan de gemeentelijke overheid van Totora.  

Vervolgens leerden de vrouwen hoe ze zo’n voorstel op een overtuigende  manier over het voetlicht kunnen brengen. De vrouwen oefenden door situaties na te bootsen, zoals een interview bij radio en televisie of een bijeenkomst van de boerinnenorganisatie.

“Deze workshop versterkt ons als vrouwen. We leven in een tijd van veranderingen en we eisen de deelname van 50% vrouwen op de verschillende plekken waar de besluiten worden genomen. Daarom moeten we onze capaciteiten versterken zonder angst om fouten te maken” , aldus Virginia Veizaga, leidster van de centrale boerinnenorganisatie, gemeente Totora.

Deze workshop is georganiseerd door Solidagro en partners Agrecol Andes, Aynisuyu en INCCA met de hulp van Lucia Sauma, een gespecialiseerde consultant. Solidagro versterkt met haar programma de actieve en effectieve deelname van vrouwen in beleidsbeīnvloeding voor voedselzekerheid in de gemeenten van de droge Cono Sur regio in Cochabamba.

Labels:

Met steun van

Sluiten