Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Internationaal forum komt tot manifest over de bescherming van onze waterbronnen - Bolivia

Internationaal forum komt tot manifest over de bescherming van onze waterbronnen - Bolivia

28 november 2018 door Solidagro

Toegang tot water is cruciaal voor landbouw en het dagelijks leven van boeren in bergachtig gebied. Een goede bescherming van de weinige natuurlijke waterbronnen is noodzakelijk om deze toegang tot water te garanderen voor de toekomst.

Van 14 tot 18 november 2018 kwamen zo’n 90 personen bijeen in het dorp Koari van de gemeente Tiraque in Bolivia, om hun zorgen rond het thema water te delen en plannen te maken.

Onder de deelnemers waren vertegewoordig(st)ers van boerenorganisaties (Quechuas, Aymaras en Guaraníes), gemeentelijke overheden en organisaties van irrigatiewerkers uit Bolivia. Ook was er een indrukwekkende internationale vertegenwoordiging:  Mapuches uit Chili, Mayas uit Guatemala, Yaqui uit México, Mohawk uit de V.S., Koerden en Venezolanen. 

Na verschillende overlegmomenten, terreinbezoeken en presentaties is deze internationale groep tot een aantal belangrijke gezamenlijke stand- en actiepunten gekomen in het “Manifest van Koari” waaronder:

  • Promoten van overheidsbeleid voor de bescherming van waterbronnen in stroomgebieden.
  • Uitvoeren van onderzoek naar de staat van de waterbronnen in de verschillende stroomgebieden, zowel wat kwaniteit als kwaliteit betreft.
  • Promoten van vormingen op scholen over de bescherming van water in stroomgebieden.
  • Bewustmaking over de negatieve gevolgen van monocultuur bij de aanplant van uitheemse bomen (green deserts) in stroomgebieden: plantages zijn nog geen bossen!
  • Oprichten van lokaal beheerde boomkwekerijen met inheemse soorten.

Dit manifest werd gedeeld tijdens de afsluitingsceremonie in Koari in het bijzijn van de burgemeester van Tiraque. Vervolgens is het publiekelijk gemaakt via lokale en nationale media.

De rijkdom van dit internationale forum was de uitwisseling tussen verschillende (inheemse) culturen over de gebruiken en gewoonten rond de bescherming van hun waterbronnen. 

De organisatie van het evenement was in handen van het internationaal Collectief Ecosocialisten, de gemeente Tiraque en een groep vrijwilligers. Solidagro ondersteunde dit evenement met haar lokale partners INCCA, Agrecol en Aynisuyu in het kader van haar programma in Bolivia rond het recht op water en gezonde voeding. 

Ontdek hier enkele foto's en filmpjes!

Labels:

Met steun van

Sluiten