Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Senegal versnelt het toelatingsproces voor bepaalde GGO's



Senegal versnelt het toelatingsproces voor bepaalde GGO's

25 feb. 2019 door Solidagro

Senegal schakelt een versnelling hoger in het toelatingsproces voor bepaalde genetisch gemodificeerde organismen (GGO's). Het land overweegt een nieuwe bioveiligheidswet die een versnelde goedkeuring van bepaalde GGO's mogelijk maakt, meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Het wetsvoorstel moet nog onderzocht worden door de ministerraad vooraleer het ter goedkeuring aan de Nationale Assemblée (Kamer van Volksvertegenwoordigers) wordt voorgelegd.

Zadenbank van partner APAD (Burkina Faso)

Deze wetgeving past in het kader van de Nationale Strategie voor de Bioveiligheid (2019-2023). Deze heeft tot doel een aangepast wet- en regelgevend kader in te voeren zodat het land moderne en veilige  biotechnologie kan gebruiken tegen 2030. Dit beleid ten gunste van GGO's, werd in 2017 goedgekeurd door de Nationale Academie van Wetenschap en Technologie van Senegal. Deze verklaarde toen dat "er geen risico is om voedingsmiddelen te consumeren die zijn afgeleid van GGO's". Deze uitspraak leidde vorig jaar tot scherpe kritiek van het West-Afrikaanse Comité voor Boerenzaad (COASP) in het artikel (franstalig): “Senegal is voorstander van de introductie van GGO-zaden op basis van een vals rapport van de Academie voor Wetenschappen”.

Met deze wet zou Senegal het voorbeeld volgen van Burkina Faso. Volgens de USDA heeft Burkina Faso de best uitgewerkte regelgeving inzake bioveiligheid, van de hele West-Afrikaanse regio. Reeds in 2012 nam Burkina Faso een nieuwe bioveiligheidswet aan om onderzoek en commercialisering van genetisch gemodificeerde producten te vereenvoudigen. Deze maatregel maakte de teelt van transgeen katoen mogelijk, evenals het onderzoek en de ontwikkeling van genetisch gemodificeerde bonen. Deze laatste werden gemodificeerd met eigenschappen van de bacterie Bacillus thuringiensis (Bt) als bescherming tegen insecten. Ook muggen werden genetisch gemodificeerd.

Tegelijkertijd heeft ECOWAS (Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten) in maart 2016 een voorstel voor een bioveiligheidswet uitgewerkt. Deze wordt nog steeds verder onderzocht en besproken, o.a. over de mate waarop deze de introductie van GGO's in alle lidstaten van ECOWAS zou toelaten.

Label boerenzaad van partner APAD (Burkina Faso)

Commentaar

Ingezonden door fambolena op di 26-2-2019 - 15:36

Het lijkt er telkens opnieuw op, dat leiders en donoren vooral aangetrokken worden door de luchtspiegelingen van de technologie, eerder dan door de empirische boerenkennis. Ik beken heel nederig dat ik me geen mening over GGO's kan vormen. Is het zegen? Is het een vloek? Ik ben er nog niet in geslaagd om betrouwbare en onpartijdige informatie te vinden om een oordeel te vellen. Maar, als ervaren bergbeklimmer, wanneer ik niet zeker ben wat de berg voor me in petto heeft, zoek ik ofwel een veiliger baan, of ga ik voorzichtig verder. Ik hoop dat ook de Senegalese autoriteiten een dergelijke voorzichtigheid aan de dag zullen leggen. Graag herinner ik eraan dat Burkina Faso, dat hier wordt aangehaald als een voorbeeld voor het gebruik van GGO-katoenzaden, dit pad reeds na een paar jaar heeft verlaten. Ik hoop ook dat als GGO-rassen van sorghum, pinda's en maïs morgen wijdverspreid worden in Senegal, een etikettering zal worden ingevoerd, zodat de consumenten duidelijk worden geïnformeerd en zij bewust kunnen kiezen, om voedingsmiddelen te consumeren die genetisch gemodificeerde producten bevatten. En hier ben ik er helaas niet van overtuigd dat dit gewonnen spel is!

Vertaling van artikel 'Le Sénégal accélère l’intégration de certains OGM' door Paul Verbeke (vrijwilliger en lid Raad van Bestuur Solidagro).

Labels:

Met steun van

Sluiten