Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

De oorlog tegen scholen in de Sahel



De oorlog tegen scholen in de Sahel

20 mrt. 2019 door Solidagro

Door intimidatie van terroristische groeperingen zijn in Mali al 800 staatsscholen gesloten, waardoor 245.000 kinderen volledig verstoken zijn van onderwijs. Dat is 10% van de kinderen van het land die recht hebben op onderwijs. Hetzelfde geldt voor tienduizenden leerlingen in Burkina Faso en in Niger. Waar vijf jaar geleden dit fenomeen beperkt was tot het noorden van Mali, breidt dit zich uit naar het centrale deel van het land, met name de regio Mopti waar de Malinese partners van Solidagro werken. Deze regio is dichter bevolkt waardoor het aantal getroffen kinderen enorm stijgt. De negatieve impact van een generatie zonder onderwijs voor de nabije toekomst is nauwelijks te vatten.

Inleiding door Wim Vereecken (programma beheerder West-Afrika Solidagro).

Foto Malinese kinderen (genomen door Lien Verstraete, 2012)

Het radioprogramma “7 miljard buren” van de Franse wereldomroep RFI wijdde onlangs een speciale uitzending aan "De oorlog tegen scholen in de Sahel". Honderden scholen in door conflict getroffen gebieden van Burkina Faso, Mali en Niger zijn gesloten vanwege de permanente dreiging van jihadistische aanvallen. Hoe kunnen gemeenschappen voorkomen dat gewapende groepen scholen bedreigen? Hoe kan ervoor worden gezorgd dat kinderen in deze door conflicten getroffen gebieden naar school gaan? Hoe kunnen internationale partners helpen om het onderwijs opnieuw op te bouwen? Ibrahim Ag Assarid, stichter, directeur en leraar van de "École du sable" (School van het Zand), deelde zijn ervaringen over de vele uitdagingen waarmee hij geconfronteerd werd bij het heropenen van een school in de buurt van Mopti, in het centrum van Mali, waar de grote meerderheid van de leerkrachten vertrokken waren. In zijn bijdrage, merkte Laurent Bossard, directeur van het SWAC (Sahel en West-Afrika Club) secretariaat, op dat het epicentrum van het conflict is verplaatst van het noorden van Mali naar een kleiner grensoverschrijdend gebied gedeeld door Burkina Faso, Niger en Mali. Dit gebied is echter veel dichter bevolkt en de bevolkingsgroei zou de inspanningen om de gebieden op langere termijn te stabiliseren, kunnen ondermijnen. "De bevolking in deze gebieden zal in de komende 20 jaar verdubbelen. Het onderwijs voor meisjes moet een topprioriteit blijven om deze demografische trend te keren", aldus Mr. Bossard. Naast de ideologie van Boko Haram tegen het Westerse onderwijs, hebben de huidige onderwijsuitdagingen veel onderliggende oorzaken. Deze moeten geanalyseerd worden overeenkomstig de lokale context. Onderwijs zal meisjes en vrouwen helpen in landen die de fundamentele mensenrechten van vrouwen en meisjes niet beschermen.

Vertaling van artikel 'The war against schools in the Sahel' door Paul Verbeke (vrijwilliger en lid Raad van Bestuur Solidagro).

Podcast (franstalig): http://rfi-7-milliards-de-voisins.lepodcast.fr/la-guerre-contre-lecole-au-sahel.

Foto Malinese kinderen (genomen door Lien Verstraete, 2012)

Labels:

Met steun van

Sluiten