Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Inspiratie en actie in één weekend! Staf vertelt...

Inspiratie en actie in één weekend! Staf vertelt...

4 februari 2020 door Solidagro vzw

Van 22 tot 24 november 2019 organiseerden KIYO, Viva Salud en Solidagro een actie- en inspiratieweekend rond mensenrechten: “Act for (y)our Rights. Become a Changemaker in one weekend!”. Want Changemakers, die hebben we nodig. Wereldwijd ondergaan mensen nog steeds schendingen van hun rechten. Om dit aan ter pakken, moeten we kijken naar de structurele oorzaken die aan de basis van deze mensenrechtenschendingen liggen.

“Act for (y)our rights” gaf de deelnemers een stevige basiskennis over het sociale onrecht ten gevolge van mensenrechtenschendingen en hoe die rechten op te eisen in de huidige wereldcontext, waar de ruimte voor het kritisch middenveld stelselmatig krimpt. Het was een weekend vol inspirerende workshops, boeiende sprekers en gezellige babbels.

Staf Vanduffel, die voor het eerst deelnam aan dit inspiratie- en actieweekend, schreef voor ons zijn ervaring neer.

“Toen ik de post op Facebook had gezien van het vormingsweekend “Act for (y)our rights” was ik zeer geïnteresseerd en verheugd om hier aan deel te nemen.

Mijn interesse in het opkomen voor de rechten van de mens is enkele maanden eerder intenser geworden, vooral door de vele acties van klimaatactivisten en hun eisen aan de overheden om tot snelle actie over te gaan. Hierbij heb ik ondervonden dat er niet geluisterd wordt naar de wetenschappers, bevolking of de jeugd ondanks de zichtbare dreiging. Hierdoor werd mij duidelijk dat onze rechten massaal worden geschonden overal ter wereld. Daarom wil ik mij dan ook graag inzetten om onze rechten te verdedigen.

Voor ik aan deze vorming had deelgenomen kende ik Solidagro, Viva Salud en KIYO nog niet en had ik nog nooit gehoord van de “changemakers” of van het begrip “empowerment”. Voor mij was het weekend dan ook één grote ‘informatie-bom’.

Gelukkig was er veel ruimte voor ontspanning tussen de lezingen en de workshops door. Ook gaf de ontspannen en familiale sfeer tijdens het hele weekend mij ruimte om mezelf te zijn en mijn ervaringen en meningen te delen met de andere mensen in de groep.

Tijdens de vele workshops van onder anders Labo vzw, Tractie, de organisaties zelf... werd er veel gefocust op eigen inbreng van ideeën en meningen. Bij de lezingen heb ik vele nieuwe en interessante weetjes geleerd en ben ik bewuster geworden over wat het inhoud om mensenrechtenactivist te zijn. Ook de manier waarop er kan geholpen worden en hoe de mensen ter plaatse een grote invloed hebben op het verdedigen van hun rechten.

Het is een mooi gegeven dat er mensen zijn die zich inzetten voor de mensenrechten en hier niet alleen hun werk van maken, maar ook hun passie. Voor mij was dit weekend een heel leerrijke en fijne ervaring!

PS: De vegetarische maaltijden tijdens het weekend waren heerlijk en wij hebben geen moment honger moeten lijden. Ons recht op voedsel werd hier zeker niet geschonden!”

Bedankt aan alle aanwezigen om er samen een boeiend en deugddoend weekend van te maken!

serviceName=youtube&videoId=fQoTs0Wyg3A&width=100&height=56&constrain=1&insert_cancel=1&submit=insert_cancel&autoplay=1&loop=1&related=1&fullscreen=1&info=1Wil je meer weten over de manier waarop KIYO, Solidagro en Viva Salud kijken naar duurzame ontwikkelingssamenwerking? Bekijk zeker dit filmpje!

Wil je op de hoogte blijven van andere evenementen die Solidagro organiseert of wil je in de toekomst graag helpen als vrijwilliger bij de organisatie van een event of actie? Stuur een mailtje naar Nele via nele.vanvaerenbergh@solidagro.be!

Labels:

Met steun van

Sluiten