Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Steun uit onverwachte hoek

Steun uit onverwachte hoek

14 juli 2020 door Solidagro

We bevinden ons in moeilijke tijden. De coronacrisis treft iedereen, wereldwijd, ook organisaties die opkomen voor internationale solidariteit. En toch zei een collega van me laatst: “stort vandaag nog 40 euro aan een goed doel en doe er zelf profijt mee”.

In ieders voordeel

gift.pngOnze regering besliste om dit jaar de belastingaftrek voor giften in 2020 op te trekken naar 60%. Vroeger was dit 45%. Geldig voor giften vanaf 40 euro, vandaar bovenstaande uitspraak. Ter verduidelijking:

Als je toch een gift wilt doen aan een goed doel, kan je beter 40 euro of meer geven. Jij krijgt dan 24 euro of meer terug, en helpt toch voor 40 euro mensen vooruit. Het goede doel kan hiermee de hoge noden die ze overal zien iets sterker financieel tegemoet gaan.

De nood is hoog

Alain Traoré, onze landenvertegenwoordiger van Burkina Faso beschrijft de situatie ter plaatse: "De eerste gevallen van Covid19 werden op 9 maart 2020 geregistreerd in Burkina Faso. Hierna werden door de regering verschillende maatregelen genomen om de verspreiding van de ziekte in het land te voorkomen. Deze maatregelen hadden gevolgen op de levensomstandigheden van gezinnen in het algemeen, maar in het bijzonder in gezinnen waar al voedselonzekerheid heerste.

De ziekte begon in het droge seizoen, de periode van de groenteproductie. Als we kijken naar de productie in de groentetuinen zien we dat vooral de conventionele producenten in de problemen kwamen. Door de sluiting van markten was het moeilijk voor hen om chemicaliën aan te kopen. De agro-ecologische producenten maken hun eigen biologische meststoffen en biologische bestrijdingsmiddelen. Het belang van agro-ecologische productie is duidelijk: deze producten zijn niet afhankelijk van de markt om toch voldoende te kunnen produceren. 

Bovendien hebben agro-ecologische boeren een duidelijk voordeel wat betreft hun veerkracht tegen de effecten van Covid19. De diversificatie van hun agro-pastorale productie is bijzonder effectief (gierst, maïs, sesam, cowpea, lokaal gevogelte, kleine herkauwers, enz.). Met deze diversiteit aan voedingsmiddelen zijn ze niet afhankelijk van de markt. Integendeel, zij hebben andere huishoudens tijdens de crisis geholpen in afwachting van het herstel van de markten.

Agro-ecologische producten zijn kwaliteitsvolle producten. Ze zijn daardoor langer bewaarbaar. Met de quarantaine en de maatregelen om de mobiliteit van de bevolking te verminderen, konden agro-ecologische producenten ervoor kiezen om hun producten op te slaan omdat de verkoop op het moment van de oogst niet rendabel was. Anderen verkochten hun producten noodgedwongen tegen elke prijs of lieten ze zelfs achter op de velden."

Agro-ecologie werkt!

Alain beschrijft hiermee waarom agro-ecologische boeren minder problemen gehad hebben dan de conventionele boeren en dus waarom het de moeite loont om agro-ecologie te ondersteunen.

Als deze bizarre tijden iets duidelijk maken, dan is het wel dat internationale solidariteit nu nodig is. Zelfs onze overheid erkent dit door deze ingreep. Draag jij jouw steentje bij?

>> Steunen

Word vaste donateur

Je kan jouw gift ook spreiden met een doorlopende opdracht. Voor 5 euro per maand schenk je 60 euro aan Solidagro en krijg je 36 euro terug van de belastingen. Zo kost deze gift je slechts 2 euro per maand.

>> Doneer

Bouw samen met ons aan een wereld die beter is voor iedereen!

Naar de top

Labels:

Met steun van

Sluiten