Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Rise for Rice: onze partners doen mee aan Wereld Lokalisatie Dag



Rise for Rice: onze partners doen mee aan Wereld Lokalisatie Dag

26 jul. 2021 door Solidagro

Samen met Agroecology Exchange (Agroecology X), een netwerk van organisaties die voor agro-ecologie pleiten, namen de Filipijnse partners van Solidagro deel aan de Wereld Lokalisatie Dag. Het evenement is een viering van de opkomende wereldwijde lokalisatiebeweging die tot doel heeft om de sociale cohesie en ecologische economieën op menselijke schaal te herstellen, met een centrale focus op lokale voedselsystemen.

Wereld Lokalisatie Dag uitgelegd in 4 minuten (filmpje)

De lokalisatiebeweging daagt de economische globalisatie en de controle van bedrijven over ons voedsel uit. Zij hebben het voedselsysteem getransformeerd naar een gigantische industrie die de natuurlijke wereld en de lokale economieën vernietigt. Het is een oproep naar de wereld om van vernietigende industriële monoculturen over te gaan naar variërende, lokale systemen die door de gemeenschap worden bedreven.

Rijst, rijst, rijst

Als antwoord op de oproep van de lokalisatiebeweging organiseerde Agroecology X een online lokaal feestmaal ter ere van rijst, het basisvoedsel van de Filipijnen. Landbouwers en organisaties toonden er in verschillende delen van het land gekookte rijst in verschillende variëteiten, kleuren, texturen en smaken.

(Klik op de foto's om deze vergroot te bekijken)

Ook deelden gastsprekers hun verhalen over rijstteelt. Ze haalden herinneringen op aan een tijd waarin een verscheidenheid aan vogels, vissen, insecten en andere planten symbiotisch in hun rijstvelden leefden, en toen boeren zich minder zorgen maakten over waar ze het voedsel, om met de rijst te eten, zouden halen omdat het binnen handbereik verkrijgbaar was. Boeren pasten destijds agro-ecologische praktijken toe zoals wisselbouw, gewas-en veeteeltintegratie, en lieten velden enige tijd braak liggen zodat de bodem zijn voedingsstoffen kon terugwinnen.

De weg tot waar we nu zijn...

De Groene Revolutie in de late jaren zestig verstoorde echter de harmonieuze relatie van de boer met het land. Het vernietigde het traditionele systeem van rijstaanplant en traditionele rijstvariëteiten werden vervangen door hoogproductieve monohybride variëteiten die afhankelijk waren van chemische meststoffen en pesticiden. Deze tastten de bodem aan en vervuilden het water dat op zijn beurt onbewoonbaar werd voor dieren, vissen, insecten en andere planten die daar ooit gezond en wel vertroefden. Omdat ze niet in staat waren om weerstand te bieden tegen de stijgende landbouwkosten, begonnen veel kleine boeren hun land te verkopen en andere bezigheden te zoeken, terwijl degene die wel bleven in een vicieuze cirkel van schulden belandden.

Het lokale voedselsysteem dat gebaseerd was op het opbouwen van sociale connecties, het delen van kennis en het versterken van het milieubeheer van voedselproducenten en consumenten werd ondermijnd om plaats te maken voor een geglobaliseerd, industrieel en door bedrijven gecontroleerde voedselsysteem.

"Als gevolg van de winstgedreven vooruitgang van agrochemische transnationale bedrijven en hun medewerkers worden lokale voedselsystemen - die lokale kennis, agrobiodiversiteit, een collectieve geest en ecologische economieën beheerd door landbouwgemeenschappen en inheemse volkeren omvatten - verstoord en vernietigd door de geïntroduceerde destructieve praktijken die vaak gunstig zijn voor grootschalige eenzijdige landbouw en kapitaalintensieve chemische landbouw, gecombineerd met een neoliberaal beleid om de winst te maximaliseren", zegt Masipag, organisatielid van Agroecology X, in een verklaring.

De toekomst?

Masipag pleit voor de versterking van het lokale voedselsysteem en voor agro-ecologie door gevarieerde geïntegreerde landbouwsystemen aan te nemen om zo veilig, gezond en cultureel passend voedsel aan hun gemeenschappen te bieden en om tegelijkertijd de rijke biologische bronnen die overvloedig in de natuur aanwezig zijn en een gebalanceerd dieet te behouden. Het richt zich op de behoeften van de lokale gemeenschap en respecteert de lokale kennis en tradities van de voedselproducenten.

Bij het afsluiten van het evenement herhaalden de deelnemende organisaties hun oproep om veilige, gezonde, duurzame en rechtvaardige voedselsystemen tot stand te brengen en dat er inspanningen moeten worden gedaan voor de deglobalisering en herlokalisatie van voedselsystemen om zo de positie van kleine boeren te versterken, tegemoet te komen aan de behoeften van de mensen en voor de planeet te zorgen. 

Auteur: Andrew (medewerker Solidagro Filipijnen) / Met dank aan vrijwilliger Katja voor de vertaling!

Naar de top

Labels:

Met steun van

Sluiten