Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Minister Kitir in Senegal: agro-ecologie is essentieel in de strijd tegen honger en klimaatverandering



Minister Kitir in Senegal: agro-ecologie is essentieel in de strijd tegen honger en klimaatverandering

2 dec. 2021 door Solidagro

Meryame Kitir, minister van ontwikkelingssamenwerking en grootstedelijk beleid, bracht van 27 tot 30 oktober een werkbezoek aan Senegal. In het kader van het Belgisch klimaatprogramma voor de Sahel regio, bezocht de minister projecten rond groene duurzaamheid zoals herbebossing, milieubeheer en afvalverwerking, en ook lokale ecosystemen zoals mangroves en het biosferisch reservaat van Sina Saloum.

Ga naar foto's!

Dry soil 1

Minister Kitir: 'We spreken vaak over de klimaatverandering. De jongeren komen op straat voor klimaatmarsen. Maar hier op het terrein zie je over wie en over wat het gaat. Je ziet hoe het water opdroogt en de mensen nog onvoldoende van hun grond kunnen leven. Je ziet hoe de vrouwen en de jongeren diegenen zijn die de hoogste prijs betalen en gaan betalen.'

Het bezoek werd georganiseerd in samenwerking met de Belgische ambassade, het kabinet van de minister, Enabel en alle Belgische ngo’s actief in Senegal. De Belgische ngo’s werken reeds jaren samen binnen het Globaal Strategisch Kader (GSK). Hierdoor kennen we elkaars werking goed, wat hielp om een boeiend programma samen te stellen voor dit officiële bezoek.

Agro-ecologie gaat de toekomst bepalen

Tijdens het bezoek aan de CSA-boerderij BoerenCompagnie in Leuven op uitnodiging van De Coalitie Tegen De Honger eerder dit jaar, sprak de minister heldere taal over het belang van een ecologische aanpak van landbouw: ‘Agro-ecologische landbouw kan een belangrijke rol spelen op vlak van zelfredzaamheid en voedselzekerheid. Deze vorm van landbouw zal essentieel worden in de strijd tegen honger én klimaatverandering’.

Deze visie hoorden we terug wanneer zij met veel interesse de partners van Solidagro ontmoette in de gemeente Toubacouta. Het is aanmoedigend dat onze minister voor Ontwikkelingssamenwerking resoluut wil inzetten op agro-ecologische landbouw, en dat wereldwijd!

'Ik kies ervoor om te investeren in het klimaat. De middelen voor internationale klimaatactie liggen nu 70% hoger dan tijdens de vorige legislatuur. Dat is nodig want de klimaatverandering stopt niet aan de grens. Er is maar 1 manier om de klimaatcrisis aan te pakken. En dat is samen. En wel nu', aldus Kitir.

Dry soil 2

Ontmoeting met onze partners en vrouwenvereniging

Onze landenvertegenwoordiger Doudou Diallo en terreinwerkers van partners CNCR en ELS presenteerden in Toubacouta de strategieën en doelstellingen van ons landbouwprogramma in de regio. De voorzitster van de vrouwenvereniging van Toubacouta had het genoegen om het woord te nemen, en vertelde over de centrale rol van de vrouw binnen het gezin, de gemeenschap, de landbouwactiviteiten, haar drijvende kracht binnen de transitie naar duurzame landbouw en milieubescherming, enz. Ze getuigde ook over de vele uitdagingen waarmee vrouwen dagelijks geconfronteerd worden: zoals het gebrek aan landbouwgrond, moeilijke toegang tot irrigatiewater, enz. De voorzitster bedankte minister Kitir voor de morele en financiële steun aan de regio, omdat deze de lokale vrouwen ondersteunt in hun economische en sociale ontwikkeling en ervoor zorgt dat de vrouwen een meer onafhankelijke en sterke positie kunnen innemen in hun gezin en maatschappij!

'Tijdens de klimaatmars enkele weken geleden werd nog maar eens opgeroepen om meer te doen. De tijd om stil te zitten is voorbij. We moeten nú actie ondernemen willen we het tij nog keren' (Meyrame Kitir)

Dry soil 3

Doe mee!

Blijf op de hoogte van meer nieuws en evenementen via onze maandelijkse e-nieuwsbrief. Schrijf je nu in!

Klik op de foto's om ze vergroot te bekijken:

Minister Kitir en collega Doudou Diallo Senegalese boer.inn.en op hun agro-ecologisch veld (c) Always Hungry 2019 Minister Kitir en partner CNCR Senegalese boer.inn.en op hun agro-ecologisch veld  (c) Always Hungry 2019

Naar de top

Met steun van

Sluiten