Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

De Belgische ambassadeur in de Filipijnen prijst MASIPAG's pleidooi voor agro-ecologie

De Belgische ambassadeur in de Filipijnen prijst MASIPAG's pleidooi voor agro-ecologie

13 december 2021 door Solidagro vzw

De Belgische ambassadeur in de Filipijnen, Michel Parys, heeft zijn waardering uitgesproken over het programma van onze partner MASIPAG en hun partnerorganisaties en gemeenschappen. Daarnaast prees hij ook hun lobbywerk ter bevordering van agro-ecologie en duurzame landbouw op het eiland Mindanao.

Ambassadeur Parys bezocht het Mindanao-kantoor van MASIPAG als onderdeel van zijn werkbezoeken aan Belgische niet-gouvernementele organisaties die actief zijn in de Filipijnen, alsook hun partnerorganisaties. Het bezoek van de ambassade had tot doel de impact te zien van de ontwikkelingsprojecten die deze Belgische ngo's uitvoeren met de steun van de Belgische regering. Ook wilden zij de verhalen ter plaatse horen. Twee maanden geleden had de ambassadeur ook al een ontmoeting met de partnerorganisaties van Solidagro en Viva Salud in Manila.

Bezoek ambassadeur bij MASIPAG Bezoek ambassadeur bij MASIPAG

MASIPAG personeel en leiders van de gemeenschappen verwelkomden de ambassadeur hartelijk alvorens een uiteenzetting te geven over MASIPAG's programma en hun inspanningen om de situatie van de boerengemeenschappen en inheemse volkeren te verbeteren door middel van agro-ecologie. Er werden verschillende onderwerpen besproken, zoals het landhervormingsprogramma van de regering en haar falen om een einde te maken aan de landloosheid in het land, de situatie van de inheemse volken in de regio en de pogingen van boeren om via agro-ecologie de gevolgen van de COVID-19 pandemie en de klimaatverandering te verzachten.

Voorbeeldboerderij

Tijdens het bezoek aan de gemeenschap toonden de leiders van de gemeenschap hun MASIPAG-proefboerderij en het op rijst gebaseerde, gediversifieerde, geïntegreerde landbouwsysteem dat wordt onderhouden door de Bayanihan Women's Organization (BWO). Opmerkelijk aan deze organisatie is dat deze vrouwen, die genoeg hadden van de afhankelijkheid van hun echtgenoten van chemische landbouw, een collectieve boerderij hebben opgezet om met steun van MASIPAG biologische landbouw in de gemeenschap te introduceren. Door het succes van hun onderneming, waren de vrouwen in staat om hun echtgenoten ervan te overtuigen om uiteindelijk de chemische landbouw op te geven en de biologische landbouw te omarmen.

De ambassadeur was ook getuige van het uitplanten van traditionele rijstzaailingen die door de BWO-leden zelf waren gekweekt. Hij sprak vervolgens zijn bewondering uit voor het werk en de belangenbehartiging van MASIPAG en de organisatie.

rijst Bezoek ambassadeur bij MASIPAG

'Dank u dat ik hier in uw gemeenschap mocht zijn. Ik heb hier in Mindanao meer geleerd dan daar in mijn kantoor. Hartelijk dank. Het is erg interessant. Ga alstublieft door met de teelt van biologische producten, groenten en rijst,' aldus de ambassadeur.

Ook MASIPAG bedankte de ambassadeur voor zijn bezoek.

'MASIPAG is vereerd om ambassadeur Parys te ontvangen. Wij zijn dankbaar voor de mogelijkheid om de collectieve ervaring van ons netwerk te delen. Ons netwerk verpersoonlijkt onze betrokkenheid bij het verbeteren van de levenskwaliteit van kleinschalige boeren. Met die ambitie zetten wij ons in voor de verdere uitrol van agro-ecologie,' zei Leo XL Fuentes, MASIPAG Mindanao Coordinator. 

Labels:

Sluiten