Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Landbouwbrigades steunt solidariteitsactie rond de zaak Huts

Landbouwbrigades steunt solidariteitsactie rond de zaak Huts

6 september 2022 door Solidagro

Op dinsdagochtend 30 augustus voerden een tiental activisten van de Landbouwbrigades, Boerenforum, FIAN Belgium, Climaxi en Extinction Rebellion Gent actie om aandacht te vragen voor ‘de zaak Huts’.

De zaak Huts begon in 2016 toen de topman van Katoennatie Ferdinand Huts via een dochtervennootschap 450 hectare landbouwgrond kocht van het Gentse OCMW. Huts kocht de percelen in één lot waardoor kleinschalige boeren en boerinnen nooit de kans kregen om aanspraak te maken op een stuk landbouwgrond. Bovendien verkocht het Gentse OCMW de percelen onder hun marktwaarde waardoor er sprake is van verdoken staatssteun.

Tijdens hun actie 'Stop de Kolonisten van Katoen!' wilden de demonstranten aanklagen dat landbouwgrond geen onderdeel mag zijn van het spel van rijke industriëlen. Bovendien vragen ze de overheid heel dringende maatregelen om te verhinderen dat speculanten landbouwgrond kunnen opkopen. Dit om te vermijden dat prijs van landbouwgrond onbetaalbaar wordt voor lokale boeren en boerinnen.

afbeelding katoennatie

Op dinsdag 13 september om 10 uur gaan de pleidooien in de zaak Huts verder in het Hof van Beroep in Gent. De Landbouwbrigades zullen ook dan actie voeren om boer Pieter en boerin Annelies, die de rechtszaak aanspanden, een hart onder de riem te steken. Samen met Boerenforum, FIAN Belgium, Climaxi en Extinction Rebellion Gent vragen de Landbouwbrigades aan stad Gent om in te zetten op een duurzaam grondbeleid dat aandacht heeft voor lokale boeren en boerinnen.

Meer lezen over de actie:

Boerenforum is een van de trekkende krachten achter dit initiatief en schreef een uitgebreider verslag op hun website.

Onderzoeksjournalist Steven Vanden Bussche publiceerde een artikel in Apache.

Voedsel Anders, de Landgenoten en FIAN Belgium publiceerden een beleidsnota met maatregelen
die de overheid kan nemen om landbouwgrond te vrijwaren voor agro-ecologische
voedselproductie.

Labels:

Sluiten