Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Totora in Boliviaans hoogland maakt zich sterk voor duurzaam voedsel



Totora in Boliviaans hoogland maakt zich sterk voor duurzaam voedsel

10 oktober 2022 door Solidagro

Voedseltop Totora

Onze partner Agrecol Andes hielp in het kader van ons Boliviaanse programma met de organisatie van de eerste gemeentelijke voedseltop van Totora, gelegen in de hooglanden van Bolivia. De top was de eerste politieke stap richting een gezonder en duurzamer voedselsysteem.

Het is een belangrijke stap dat landbouworganisaties, buurtverenigingen en de educatieve- en gezondheidssector de handen in elkaar slaan met de gemeentelijke overheid. De dag begon met presentaties over het belang van gezond en milieuvriendelijk geproduceerd voedsel. De gezondheidszorg, de Nationale dienst voor gezondheid en voedselveiligheid in de landbouw (SENASAG), de gemeentelijke overheid en Agrecol Andes bespraken het thema met elk hun eigen insteek. Met deze informatie werkten de deelnemers aan vier werkgroepen: voedselproductie, voedselconsumptie, aanvullende voeding voor scholieren en gezondheidsaspecten.

Op de voedseltop besloten de lokale spelers samen een gemeentelijke wet voor voedselzekerheid en voedselsoevereiniteit uit te werken

De deelnemers gingen in gesprek over tal van uitdagingen rond voeding: ondervoeding bij kinderen, het gebrek aan beleid, het overmatig gebruik van pesticiden en de tendens dat de lokale voedselmarkt overspoeld wordt door verwerkte importproducten. Gezien de urgentie van al deze uitdagingen, bereikten de lokale actoren een akkoord om een gemeentelijke wet voor voedselzekerheid en voedselsoevereiniteit uit te werken. De toepassing van dit beleid moet een grote impuls geven aan ecologische landbouw en gezonde voeding in de gemeente, vooral voor kinderen en jongeren.

Mario Guamán, leider van de boerenorganisatie van Totora: "De top was heel belangrijk en productief. We hebben samen geanalyseerd wat voor soort voedsel we eigenlijk consumeren... we zullen een wet lanceren voor de verbetering van onze voedselzekerheid. Het zal ons helpen om de mensen meer bewust te maken van hun voeding en om hiermee aan de slag te gaan."

Bezoek aan ecologische akkers, dorp Sauce Pilapata, gemeente Totora, dep. Cochabamba, auteur Parochie van Totora,  april 2022.Bezoek aan ecologische akkers, dorp Sauce Pilapata, gemeente Totora, dep. Cochabamba, © Parochie van Totora, april 2022.

Hoog tijd voor een wettekst

Het Solidagroprogramma 2022-2026 ondersteunde de voedseltop met de lokale partner Agrecol Andes in coördinatie met Radio Esperanza. Agrecol hielp bij de hele organisatie van de top en voorzag de lunch voor de deelnemers, het communicatiemateriaal en de promotie op Radio Esperanza.

Via Agrecol versterken we de mondigheid van lokale organisaties om op te komen voor hun recht op voedsel en water

Door mee te werken aan deze voedseltop, willen we de beleidsmakers in Totora aanmoedigen in samenspraak met de bevolking een wettekst op te stellen rond voedselzekerheid. Ook met de gemeente Aiquile heeft Agrecol een proces opgestart om te komen tot overheidsbeleid voor voedselzekerheid. Tegelijkertijd ondersteunt Agrecol de toepassing van overheidsbeleid rond duurzaam waterbeheer in de gemeenten Pasorapa en Aiquile en het ontwerp van een nieuwe wet rond waterbeheer in de gemeente Pojo.

De samenwerking met Agrecol past in de doelstelling van het Boliviaanse programma 2022-2026 om basis-, consumenten-, en vrouwenorganisaties van vier gemeenten in de Cono Sur-regio van Cochabamba (Aiquile, Pasorapa, Pojo en Totora) te doen opkomen voor hun recht op voedsel en water.

Labels:

Gerelateerde berichten

Sluiten