Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Filipijnse partner CDPC kiest voor groene energieFilipijnse partner CDPC kiest voor groene energie

17 november 2022 door Solidagro

Dilag Water System

Capaciteitsversterking van lokale landbouwers is de ‘core business’ van Solidagro. In oktober heeft onze Filipijnse partner CDPC (Center for Development Programs in the Cordillera) in dat kader twee projecten rond zonne-energie afgerond. De gemeenschap van het dorp Dilag, met wie CDPC samenwerkt, nam zelf het initiatief voor de opstart en het onderhoud van een elektrisch watersysteem. En ook de agro-ecologische school van Lacnog was toe aan meer zelfvoorziening door groene energie.

Door niet te kiezen voor fossiele brandstoffen, leveren de veelal inheemse groepen met wie CDPC werkt een bijdrage tegen de klimaatopwarming. Daarnaast zijn gemeenschappen die zelf zonne-energie opslaan niet langer afhankelijk van de grote stuwdammen voor hun elektriciteit. Voor de bouw van die stuwdammen moesten en moeten nog steeds hele dorpen wijken, met veel protest tot gevolg.

Project 1: Basao-Dilag watersysteem op zonne-energie

Het gebrek aan water is het voornaamste probleem voor de gemeenschap die behoort tot de Basao-stam en woont in het dorp Dilag in Tabuk City. De gemeenschap vestigde zich daar nadat ze van haar voorouderlijke land in de bergprovincie was verdreven in de jaren 70. Ze had zich verzet tegen de bouw van grote waterkrachtdammen, met militaire wreedheden tot gevolg.

De bevolking van Dilag had voor de installatie van een watersysteem op zonne-energie onvoldoende drinkwater, laat staan water voor elementaire sanitaire voorzieningen en hygiëne en om hun boerderijen en vee te onderhouden. De bedreiging van het recht op water is rechtstreeks verbonden met het recht op voedsel. Het probleem raakt in het bijzonder vrouwen, omdat zij in Dilag doorgaans instaan voor het huishouden. Zij zijn vaak belast met de taak water te halen bij de verafgelegen bron en verliezen daarvoor zo’n twee uur tijd.

De gemeenschap vormde de Basao-Dilag Community Association for Rural Development of BDCARE om het probleem aan te pakken. Samen met onze lokale partner zetten ze alles in werking voor de installatie van een watersysteem op zonne-energie. Het gaat om pompen op elektriciteit aan het goedkoopst mogelijke tarief, waar zo’n 101 gezinnen baat bij hebben. Zij hebben nu zuiver drinkwater, water voor het huishouden en hygiëne en water om aan landbouw te doen.

Nu de vrouwen van Dilag betere toegang hebben tot water, hebben ze meer tijd om een extra bron van inkomsten te zoeken, deel te nemen aan gemeenschapsactiviteiten en, toch ook niet onbelangrijk, een beetje ontspanning. Met het watersysteem op zonne-energie besparen ze daarnaast geld dat nodig is voor andere dagelijkse behoeften.         

De BDCARE, die bestaat uit vrijwilligers die de burgers van Dilag vertegenwoordigen, is overeengekomen maandelijks 10,00 Php (17 eurocent) per huishouden te betalen voor de onderhoud van het nieuwe systeem. De burgers van Dilag kwamen dus niet enkel zelf met de oplossing voor het watertekort, ze troffen ook een duurzame regeling om zelf het systeem te onderhouden. 

Op 16 oktober kwamen het hele dorp samen om de vernieuwing te vieren met dans en eten.

Dilag Inauguration

Dilag Water System

© Center for Development Programs in the Cordillera

Lees hier meer over het tweede groenestroomproject ondersteund door onze lokale partner CDPC: zonne-energie op de leerboerderij in Lacnog.

Onze projecten met CDPC worden uitgevoerd in partnerschap met de Provincie Oost-Vlaanderen.

Labels:

Sluiten