Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Leerboerderij in Filipijnen voorziet in eigen elektriciteitLeerboerderij in Filipijnen voorziet in eigen elektriciteit

17 nov. 2022 door Solidagro

Lacnog farm

Capaciteitsversterking van lokale landbouwers is de ‘core business’ van Solidagro. Naast de upgrade van de waterpomp in Dilag (lees hier meer), installeerde onze lokale partner CDPC (Center for Development Programs in the Cordillera) ook zonnepanelen op de agro-ecologische leerboerderij in Lacnog, ten zuidoosten van Tabuk. Honnold Foundation financierde de panelen, Solidagro zorgt voor de biologische meststoffen, de trainingen en de algemene werking van de boerderij.

'barantay' of dorp Lacnog op het meest noordelijke eiland van de Filipijnen 

In het trainingscentrum gaan conferenties en trainingen door voor leden van CDPC en hun partners. Daarnaast kweken studenten er traditionele rijstvariëteiten, produceren ze biologische meststof en ontwikkelen ze agro-ecologische technieken om rijst te telen. De boerderij is volgens het agro-ecologische principe gediversifieerd met een rijstveld, fruitbomen, groenten en boerderijdieren (konijnen en eenden). Binnenkort komt er bovendien een visvijver.

De zonne-energie voorziet de boerderij van stroom en is daarnaast, net als bij de waterpomp in Dilag, een goedkopere, duurzame manier om zelf water op te pompen. Ook de elektrische rijstmolen draait volledig op zonne-energie. CDPC laat weten dat de leer- en werkomgeving van de agro-ecologische boerderij in het algemeen verbeterd is sinds de aanleg van de zonnepanelen.

Als hernieuwbare energiebron speelt zonne-energie een belangrijke rol bij de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en dus bij de matiging van de klimaatverandering. Daarnaast zijn gemeenschappen die zelf zonne-energie opslaan niet langer afhankelijk van de grote stuwdammen voor hun elektriciteit. Voor de bouw van die stuwdammen moesten en moeten nog steeds hele dorpen wijken, met veel protest tot gevolg.

Onze projecten met CDPC worden uitgevoerd in partnerschap met de Provincie Oost-Vlaanderen.

Labels:

Met steun van

Sluiten