Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Open brief: stop de export van giftige pesticiden naar het globale zuiden!



Open brief: stop de export van giftige pesticiden naar het globale zuiden!

7 dec. 2022 door Solidagro

Stop export pesticiden
Samen met maar liefst 326 ngo's ondertekenden wij het joint statement of gedeelde standpunt tegen de export van giftige pesticiden uit Europa. Alleen al in 2018 exporteerden Europese bedrijven meer dan 81.000 ton pesticiden met 41 verschillende gevaarlijke chemicaliën. In de EU zijn die verboden in de landbouw. Waarom zijn ze voor het globale zuiden dan wél ok? Is dit voor jou ook onbegrijpelijk? Teken dan deze petitie! 

Het Center for International Environmental Law stelt dat de EU-export van verboden pesticiden naar Afrika en Midden-Amerika in strijd is met internationale verdragen en mensenrechten. Nochtans worden in Europa dagelijks tonnen verboden chemicaliën geproduceerd en over de hele wereld verscheept. Het is een wettelijke tekortkoming die bedrijven zoals Bayer-Monsanto en BASF miljarden oplevert.

De Europese Commissie is zich bewust van deze tekortkoming. Ze beloofde in oktober 2020 om "het goede voorbeeld te geven, en, in overeenstemming met internationale afspraken, ervoor te zorgen dat gevaarlijke chemische stoffen die verboden zijn in de EU niet voor export worden geproduceerd”.

Twee jaar later heeft de Europese Commissie echter nog steeds geen oplossing voorgesteld. Het is tijd voor een dringende herinnering: vraag de EU-commissaris in actie te komen en Europa’s dodelijke export te stoppen. Frankrijk heeft een verbod ingevoerd op de export en het vervoer van verboden pesticiden, dus we weten dat het kan.

Samengevat eis je met deze petitie de onmiddellijke stopzetting van de export van giftige pesticiden die in de EU verboden zijn en ten tweede financiële steun voor boeren in lage- en middeninkomenslanden om over te stappen op veilige en duurzame alternatieven.

>> TEKEN HIER DE PETITIE <<

>> LEES HIER HET JOINT STATEMENT [ENGELSTALIG], ONDERTEKEND DOOR SOLIDAGRO EN 325 ANDERE NGO'S <<

De petitie werd opgesteld door SumOfUs, een gemeenschap van mensen van over de hele wereld die zich inzetten om de groeiende macht van bedrijven te beteugelen, steunen boeren en families die vergiftigd zijn door pesticidebedrijven. SumOfUs heeft bijvoorbeeld rechtstreeks met de aandeelhouders en bestuurders van Bayer gesproken op hun algemene vergadering en imkers geholpen die de pesticide-industrie in de rechtbank aanvochten.

Labels:

Met steun van

Sluiten