Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Vrijdag 9 december: Defend the Defenders in Brussel!



Vrijdag 9 december: Defend the Defenders in Brussel!

7 dec. 2022 door Solidagro

Defend the Defenders

Op 9 en 10 december vieren we elk jaar de mensenrechten met Defend The Defenders. Deze 'defenders' of activisten komen op voor onder meer waardig werk, schadelijke stuwdamprojecten of klimaatrechtvaardigheid - denk maar aan onze klimaatheld Kat Dalon! Doorheen de geschiedenis hebben sociale bewegingen maatschappelijke verandering afgedwongen en onze samenleving meer op het pad van de gelijkheid en rechtvaardigheid gezet. Onze partner Viva Salud schreef onderstaande open brief, die wij ondertekenden. Kom mee deze activisten verdedigen aanstaande vrijdag in Brussel! 

Ondanks de brede waaier aan verworven rechten die verankerd zijn in nationale en internationale wetgeving, blijven mensenrechtenschendingen schering en inslag. Bovendien worden sociale bewegingen en organisaties meer en meer het doelwit van repressie wanneer zij dit onrecht aan de kaak proberen te stellen. Activisten en sociale organisaties die strijden voor bijvoorbeeld eerlijke pensioenen, waardige arbeidsomstandigheden, een toegankelijke gezondheidszorg, milieubescherming, moederschapsverlof en de rechten van mensen op de vlucht, zijn vaak het slachtoffer van repressie.

MASIPAG Open Pit Mining© activisme bij onze partner Filipijnse partner MASIPAG (lees meer)

Overal ter wereld staan ze onder druk. Van Colombia en Guatemala tot de Filipijnen en Palestina. Overheden en grote bedrijven zijn creatief in het censureren van protest en sociale onvrede: ze perken de vrijheid van meningsuiting in, verklaren sociale organisaties illegaal, en arresteren of vermoorden activisten. Zo stierven dit jaar alleen al 185 mensen in Palestina omdat ze opkomen tegen de bezetting, en werden verschillende sociale organisaties op de lijst van terroristische organisaties geplaatst. Zo worden volledige gemeenschappen van hun land verdreven in Colombia en de Filipijnen, om de belangen van multinationals te vrijwaren. Zo worden boeren en inheemse leiders vermoord en gearresteerd in Guatemala. Ook in België is er sprake van toenemende druk op het middenveld. Syndicalisten werden reeds veroordeeld nahet voeren van sociale actie,en in Gent worden bv. GAS-boetes uitgedeeld indien de aanvraagtermijn van drie weken voor een actie op openbaar domein niet wordt nageleefd. 

Hun misdaad? Het opnemen voor de mensenrechten van de meest kwetsbare groepen in onze samenleving. Deze activisten en bewegingen informeren, organiseren en mobiliseren arbeid(st)ers, studenten en lokale gemeenschappen voor een duurzame toekomst en bieden levensnoodzakelijke hulp waar overheden hun verantwoordelijkheden niet opnemen.

CENDA© activisme bij onze Boliviaanse partner CENDA (lees meer)

De organisaties, verenigd in het actieplatform Defend the Defenders, trekken op 9 december aan de alarmbel en vragen van de Belgische overheid: 

  • dat België effectieve beschermingsmechanismen inricht voor mensenrechtenverdedig(st)ers en milieuactivisten in België en over de hele wereld zodat sociale bewegingen op een veilige manier hun maatschappelijke rol kunnen opnemen. 

  • dat België het in haar diplomatieke contacten met overheden wereldwijd opneemt voor mensenrechtenverdedig(st)ers, milieuactivisten en sociale bewegingen. Wij herinneren eraan dat de situatie dramatisch is in de Filipijnen, Colombia, Guatemala, Palestina en op veel andere plaatsen. Verschillende Belgische sociale organisaties werken in deze landen samen met partnerorganisaties die onder grote druk staan. Wij vragen u met aandrang om alle mogelijke kanalen te gebruiken om de betrokken landen onder druk te zetten voor een betere bescherming van mensenrechtenverdedigers en sociale organisaties die het opnemen voor de rechten van de meest kwetsbare lagen van de bevolking.

  • dat België een buitenlands beleid voert dat coherent is met de mensenrechten. Zo is het bijvoorbeeld onaanvaardbaar dat België wapens levert en handelsrelaties onderhoudt met Saoedi-Arabië, dat een bloedige oorlog voert in Jemen en dissidenten opsluit, en dat Belgische en Europese bedrijven samenwerken met instellingen en bedrijven actief in de illegale Israëlische nederzettingenpolitiek. (link naar DBIO)

  • dat België zo snel mogelijk werk maakt van doeltreffende wetgeving inzake zorgplicht, op niveau van België, de Europese Unie en de Verenigde Naties. Er is dringend bindende regelgeving nodig die ervoor zorgt dat de mensenrechten en arbeidsrechten, inclusief de fundamentele rechten van mensenrechtenverdedig(st)ers, gerespecteerd worden doorheen de internationale waardeketens van bedrijven.

Tekst: Viva Salud
Lees hier meer over het consortium Viva Salud - FIAN - Quinoa - Solidagro. 

Labels:

Met steun van

Sluiten