Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Ontmoeting tussen herstellende landbouw en agro-ecologie



Ontmoeting tussen herstellende landbouw en agro-ecologie

21 feb. 2023 door Solidagro

Op uitnodiging van Pomona vzw bracht Mark Shepard, pionier in herstellende landbouw en erkend auteur over het onderwerp, begin februari een driedaags blitzbezoek aan ons land. Omdat herstellende landbouw en agro-ecologie – de visie op landbouw die we bij Solidagro uitdragen – zoveel overeenkomsten vertonen, nodigden we Shepard uit in Sint-Niklaas om kennis uit te wisselen. Met zo'n 120 aanwezigen keken we verder dan de Vlaamse landbouwcontext en presenteerden we met veel trots het werk van onze Filipijnse partners.  

‘Hoe kunnen boeren en burgers bijdragen aan een wereldwijd, herstellend voedselsysteem?’ Om op deze vraag een antwoord te krijgen zakten geïnteresseerden af naar de Odisee Hogeschool in Sint-Niklaas. Het werd een gevarieerde avond met een uitgebreide uiteenzetting van Mark Shepard over zijn werk op de New Forest Farm in Wisconsin en zijn betrokkenheid bij herstellende landbouwprojecten in Tanzania. 

Herstellende landbouw implementeert agro-ecologische principes, dus er bestaat een sterke link tussen ons werk en dat van Shepard. Herstellende landbouw herstelt de natuurlijke balans tussen grond en omgeving door éénjarige teelten te combineren met meerjarige gewassen, zoals bomen en struiken. Zo zorgt het ook voor een buffer tegen de extreme weersomstandigheden die steeds vaker voorkomen, want bomen houden water vast in de bodem en zorgen voor schaduw die minder hittebestendige gewassen goed kunnen gebruiken. Ten derde zijn misoogsten minder impactvol door de diversifiëring van de gewassen: als er één gewas faalt, zijn er mogelijks andere die de klappen kunnen opvangen. 

Sociaal en politiek 

Agro-ecologie zet in op meer dan de ecologische dimensie van landbouw. Dat wordt heel duidelijk als we landbouw en voedselproductie in een andere context bekijken. Zo werken we in de Filipijnen samen met CDPC (Center for Development Programs in the Cordillera) en CCNCI (Climate Change Network for Community-based Initiatives), twee sterke partners die dagelijks geconfronteerd worden met een autoritair regeringsbeleid.  

Filipijnse boerengemeenschappen in de Cono Sur- en de Cordillera-regio dragen al eeuwenlang zorg voor hun cultureel erfgoed door aan duurzame landbouw te doen. Voor hen is agro-ecologie ook een manier op voedselsoevereiniteit te realiseren, onafhankelijk van de grillen van de overheid. Boer en burger werken samen aan een toekomst door het belang van duurzame landbouw ten voordele van de gemeenschap centraal te zetten. 

Boer en burger in Vlaanderen 

LAB
© De Landbouwbrigades

Om de transitie naar duurzame landbouw in Vlaanderen te realiseren geloven we dat we moeten inzetten om lokaal de tweedeling tussen boer en burger zoveel als mogelijk weg te werken. Door lokale netwerken te creëren tussen boer en burger, geloven we dat we het draagvlak voor kleinschalige en agro-ecologische landbouw in Vlaanderen versterken. Dit groeiende draagvlak is voor ons essentieel om structurele beleidsverandering te bepleiten bij onze politici. Check de website van de Landbouwbrigades om te ontdekken hoe jij hieraan kan meewerken! 

Lees meer over het werk van CDPC, met dank aan de Provincie Oost-Vlaanderen, en CCNCI in deze artikels: 

Labels:

Met steun van

Sluiten