Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Symbolische actie: guerrilla gardening in Sint-NiklaasSymbolische actie: guerrilla gardening in Sint-Niklaas

28 mrt. 2023 door Solidagro

Guerrilla Gardening

Op 25 maart organiseerde Solidagro een guerrilla gardening-actie om samen zaadbommetjes te verspreiden in Sint-Niklaas. Guerrilla gardeners vormen een wereldwijde beweging gelinkt aan de toegang tot grond en voedselzekerheid, twee hoofdthema’s in het werk van Solidagro. Het was vooral de Palestijnse realiteit die ons inspireerde tot deze symbolische actie.

In Palestina – een partnerland van Solidagro – is guerrilla gardening niet enkel een symbolische poging om vorm te geven aan ongebruikt publiek land, maar ook een vorm van verzet tegen illegaal landroof door Israël. Door de bezetting heeft Palestina steeds minder toegang tot grond en water, waardoor ook het recht op voedsel bedreigd is en de Palestijnen steeds afhankelijker worden van Israëlische import. Daarnaast gaan waardevolle tradities verloren omdat Palestijnse burgers steeds minder mogelijkheden hebben om hun landbouw te verzorgen. Daarom ondernemen ze voortdurend acties om hun hoop en autonomie te versterken.

Toegang tot grond is niet enkel een Palestijns probleem. In België privatiseren overheden continu publieke gronden om te verkopen op de privémarkt, zonder dat de meerderheid van inwoners daarvan op de hoogte is. Het dominante verhaal legt de nadruk op ‘grond als spaarpot’, wat het verkopen van publiek grond legitimeert tijdens periodes van economische besparingen.

3

Daarom is het belangrijk dat we een ander verhaal vertellen. Via guerrilla gardening geven we de boodschap dat braakliggend terrein wel degelijk belangrijk is voor ons als inwoners en dat het ook een meerwaarde is voor de gemeenschap. Het is een vorm van verzet tegen de privatisering van publiek grond en het tekort aan groen in de steden waar we wonen.

Spreken over het verzet in onder andere Palestina is belangrijk omdat we de link maken tussen verzet bewegingen in verschillende landen. Dit zorgt ervoor dat we in contact komen met nieuwe ideeën, perspectieven en bronnen van inspiratie. Bovendien krijgen we inzicht over de connecties tussen deze bewegingen op internationaal niveau.

GG2

Bronnen:

Door Elisa Tondeleir, educatief medewerker voor Solidagro

Labels:

Met steun van

Sluiten