Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Eerste ecologische markt geopend in Burkinese regio Nord



Eerste ecologische markt geopend in Burkinese regio Nord

31 okt. 2023 door Solidagro

APEDR MARCHE ECOLOGIQUE.png

In het kader van onze internationale campagne organiseerde onze Burkinese partner APEDR (Association pour la protection de l’environnement et le développement rural) een driedaagse ecologische markt in de stad Yako. Het is de eerste ecologische markt in de regio Nord, een gebied van ruim 17.600 km². De bevolking van Yako, een stad gelegen in de regio, kon zo voor het eerst duurzaam geteeld eten kopen. Ze leerden een alternatieven kennen voor importproducten, bespoten groenten en fruit en voedsel geteeld met monocultuur.

De markt ging door in Yako. Klik om uit te vergroten.

De markt startte op 16 oktober, niet toevallig Wereldvoedseldag, en was drie dagen geopend. Tijdens die periode gingen ook panelgesprekken door over duurzaam eten. Zo bracht APEDR naast burgers ook gemeentelijke politici, religieuze leiders en andere partners van Solidagro op de been. In de panels zetelden mensen uit het middenveld die zich engageren voor agro-ecologie in Burkina Faso.

De besproken thema's waren :

  1. De impact van pesticiden op het recht op voedsel, aangebracht door Isidore Della, directeur van Inades-Formation.
  2. Herstel van barre grond en de link met voedselzekerheid, aangebracht door Serge Zoubga van Association Tiipaalga
  3. De staat van de biologische en ecologische markten in Burkina Faso, aangebracht door CNABio. CNABio of Conseil National de l’Agriculture Biologique is het nationale netwerk voor biologische landbouw, waarbij we via onze partner APEDR zijn aangesloten.

Producenten verkopen soumbala, een gefermenteerde pasta gemaakt van het zaad van de Afrikaanse johannesbroodboom. Het wordt in West-Afrika veel gebruikt als smaakmaker voor soepen en rijst.

Voor agro-ecologische landbouwers en producenten (die grondstof verwerken tot afgewerkte producten) van Yako was de markt een mooie kans om hun producten voor te stellen. Met de steun van Solidagro begeleidt APEDR 42 boeren- en boerinnenverenigingen in de gemeente om meer aan agro-ecologie te doen. Ook deze verenigingen verkochten hun producten op de markt, wat naast inkomsten ook een vergroot vertrouwen in agro-ecologie opleverde.

De driedaagse markt werd afgesloten met een slotceremonie waar de voorzitter van APEDR en de administratief leidinggevende van de provincie Passoré het woord namen. Passoré is één van de vier provincies in de regio Nord. Ook onze programmabeheerder Nafissetou Ouedraogo was aanwezig.

Medewerkers van onze lokale partner APEDR en panelsprekers op de slotceremonie van de markt.

Zowel de bevolking als de lokale politici waren enthousiast over het initiatief. Volgens de hoge commissaris van de provincie Passoré, waarin Yako ligt, heeft de markt de belangstelling voor lokale producten gewekt: “De markt wil de bevolking lokale knowhow leren op het gebied van ecologische landbouw, die de milieunormen respecteert en gunstig is voor de menselijke gezondheid."

Labels:

Met steun van

Sluiten