Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Boerenprotest: een verandering is nodig!



Boerenprotest: een verandering is nodig!

1 feb. 2024 door Solidagro

© Brieuc Van Elst Boerenprotest 1 februari 2024 door

Wij bij Solidagro zien boeren graag. Maar we zien ze niet graag kwaad, zoals de afgelopen dagen in het nieuws. Enkel aan de mouw trekken van het beleid bleek niet voldoende. Dus is het zo ver gekomen dat boze boeren en boerinnen op straat komen en de wegen blokkeren. Wij begrijpen hun frustraties en geloven dat een ommezwaai naar een agro-ecologisch systeem nodig is. 

Eerder dan van de Europese Green Deal, waartegen vele boeren in opstand komen, zijn landbouwers het slachtoffer van het decennialange beleid van schaalvergroting en - in de laatste jaren - technologische oplossingen. Ook zonder de Green Deal zal de natuur haar grenzen aangeven. We pleiten ervoor om die realiteit te erkennen en de problemen bij de bron aan te pakken.

De agro-ecologische en biologische boeren van onder meer Fugea en Boerenforum denken er ook zo over. Zij kwamen vandaag (1 februari) samen in Brussel om het beleid aan te klagen. Ze pleiten voor een stop van de vrijhandelsakkoorden en de oneerlijke concurrentie met het buitenland.

Verder legt Boerenforum volgende eisen voor: 

  • Stop onmiddellijk met de EU-Mercosur deal en schort vrijhandelsakkoorden met betrekking tot landbouw op! (De EU-Mercosur deal is een vrijhandelsverdrag dat de handel in onder andere vlees, soja (voor veevoer) en landbouwgif stimuleert)

  • Eerlijke prijzen voor landbouwproducten! Landbouwprijzen moeten gegarandeerd hoger zijn dan de productiekosten, die de afgelopen jaren sterk zijn gestegen. Bij het bepalen van een eerlijke prijs moet ook rekening worden gehouden met onze arbeidstijd. De EU moet opnieuw interventieprijzen en minimumprijzen instellen voor alle producten. De richtlijn inzake oneerlijke handelspraktijken (UTP) moet worden versterkt, met de Spaanse wet inzake de voedselketen als positief voorbeeld. We vragen om marktreguleringsinstrumenten om de prijzen te stabiliseren en speculatie en ongegronde marges door bepaalde actoren in de agro-industrie en de distributie te voorkomen.

  • We hebben een toereikend budget en een eerlijke verdeling van de GLB-steun (Gemeenschappelijk Landbouwbeleid) nodig om een eerlijke overgang naar agro-ecologie en duurzame praktijken mogelijk te maken! Het huidige GLB-budget is ontoereikend en de steun is onvoldoende verdeeld om kleine en middelgrote landbouwers te steunen, die een sociaal en ecologisch duurzame landbouw beoefenen en om de agro-ecologische overgang te vergemakkelijken. 20% van de grootste Europese boeren, die vaak niet eens op hun boerderij werken, ontvangen 80% van de overheidssteun, terwijl de meeste boeren op kleine of middelgrote boerderijen weinig tot niets ontvangen. Wij willen subsidies per actieve werknemer, niet per hectare.

  • Minder bureaucratie! Wij zijn boeren, geen bureaucraten. We hebben eenvoudige procedures nodig en we hebben mensen nodig die onze vragen beantwoorden en ons door het proces heen helpen, geen algoritmes.

© Via Campesina

Bioboer en landbouweconoom Bavo Verwimp omschrijft de scheve verhouding als volgt in De Standaard: "We vergeten vaak hoeveel geld de agro-industrie en zeker de supermarkten verdienen aan voedsel. Zij gebruiken hun marktmacht om boeren uit te persen als een citroen."

Wij eten hun voedsel, zij verdienen onze steun. Dat kan door meer in de korte keten te kopen en zo de kille supermarkt te slim af te zijn. Om die reden doen we mee aan Februari Zonder Supermarkt en gaan we met de collega's de uitdaging aan een maand lang lokaal te winkelen. Verander die supermarktgewoonte en probeer eens een andere optie in jouw buurt!

Zoek een verkooppunt bij jou in de buurt!

Labels:

Gerelateerde berichten

Met steun van

Sluiten