Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Februari zonder supermarkt: ga jij de uitdaging aan?



Februari zonder supermarkt: ga jij de uitdaging aan?

20 feb. 2024 door Solidagro

nijswolkje.png

Met de campagne ‘Februari zonder supermarkt’ gaan we de uitdaging aan om ons eten te kopen bij lokale landbouwers en producenten. En we dagen jou uit hetzelfde te doen! Lokaal winkelen is gezellig, lekker en goed voor het milieu. Vaak belanden we uit gewoonte bij de supermarkt, terwijl er betere andere opties zijn. Surf snel naar www.rechtvanbijdeboer.be om ze te ontdekken!

De korte keten is een manier van winkelen waarbij zo veel mogelijk tussenschakels tussen de landbouwer en de consument worden weggelaten. Wanneer de groothandel, de inkoopkantoren en de supermarktketens wegvallen, wordt de band tussen boer of producent en de consument sterker. Dan kan de landbouwer zijn of haar prijs, productiemethode en aanbod zelf bepalen, in plaats van vast te hangen aan de eisen van de veilingen. Als consument krijg je in ruil verse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer. Zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. Bovendien ondersteun je de lokale economie.

Bron: Vives - Klik om te vergroten


Slim alternatief

"In de supermarkt vinden we dan wel veel producten op één plek, we verliezen er ook de voeling met ons eten. Door vaker te kopen via de korte keten steun je rechtstreeks de lokale producenten en eet je op maat van de seizoenen”, zegt Kevin Vits van Voedselteams en Wervel.

Vaak belanden we uit gewoonte bij de supermarkt, terwijl er betere andere opties zijn

“Mensen weten vaak niet hoeveel initiatieven er vlak bij hun deur te vinden zijn, die bovendien betaalbaar zijn.” De boeren in de korte keten zijn minder afhankelijk van buitenlandse import dan wanneer ze produceren voor een supermarkt. Daardoor heeft de korte keten eerlijkere en stabielere prijzen.

Twee dagen van lokaal lekkers

In het kader van ‘Februari zonder supermarkt’ organiseert Solidagro in de Stationsstraat 61 in Sint-Niklaas een cursus en een workshop om lokale producten in de kijker te zetten. De gratis cursus Bessen telen gaat door op woensdagavond 7 februari en is volzet. Op zaterdag 10 februari leer je speltbrood maken en geniet je met de andere deelnemers van een lokale lunch. Meer info vind je hier.

Bij De Kollebloem in Herzele koop je biologische groenten volgens de seizoenen.

Recht van bij de boer

De campagne ‘Februari zonder supermarkt’ is een uitgelezen moment om kennis te maken met de initiatieven in jouw buurt. Ontdek op www.rechtvanbijdeboer.be de verschillende verkooppunten zoals Voedselteams, hoevewinkels, CSA-boerderijen (community supported agriculture) en samenwinkels.

Labels:

Gerelateerde berichten

Met steun van

Sluiten