Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Solidagro op Kiemkracht: vertoning Foragers met nagesprek



Solidagro op Kiemkracht: vertoning Foragers met nagesprek

6 mrt. 2024 door Solidagro

Still uit Foragers van Jumana Manna
Met ons netwerk Voedsel Anders doen we mee met Kiemkracht - Food Futures Festival! Voor het eerst gaat het festival voor agro-ecologie door in de Gentse Vooruit! Op zaterdag 9 maart van 20u tot 21u30 begeleiden we een nagesprek bij de film Foragers over landbouw en voedselzoeken in Palestina.

Foragers van Jumana Manna verbeeldt de drama's rond de praktijk van het foerageren naar wilde eetbare planten in Palestina/Israël met wrange humor en een meditatief tempo. De film is opgenomen op de Golanhoogvlakte, Galilea en Jeruzalem en maakt gebruik van fictie, documentaire en archiefmateriaal om de impact van Israëlische natuurbeschermingswetten op de eeuwenoude gebruiken in beeld te brengen.

Still uit Foragers van Jumana Manna

De wetten verbieden bijvoorbeeld het verzamelen van de artisjokachtige ‘akkoub andza’atar (tijm) en hebben geleid tot boetes en rechtszaken voor honderden mensen voedselzoekers. Voor de Palestijnen zijn de wetten een manier van Israël om hen verder van hun land te vervreemden. Vertegenwoordigers van de Israëlische staat blijven hameren op hun wetenschappelijke expertise en plicht van natuurbescherming.

Door de planten te volgen van het hun bloei en groei buiten, tot de keuken, legt Foragers de vreugde en kennis vast die deze tradities belichamen. We volgen ook de wildplukkers van wanneer ze achtervolgd worden door patrouilles, tot wanneer hen een veroordeling boven het hoofd hangt in de rechtszaal, en zien hun grote veerkracht tegen de verbodswet. Door de voorwaarden voor natuurbehoud opnieuw te formuleren, stelt de film de politiek van iets laten uitsterven in vraag. Wie bepaalt wat uitsterft is een kwestie van macht. Dat kan gaan over planten of dieren, maar net zo goed over tradities. 

Klik hier voor meer info over agro-ecologie in Palestina

Na de vertoning vertelt Rand Iwidat van de Palestijnse sociale organisatie Bisan (partner van Solidagro) over de traditie in de film en over de huidige situatie op de Westelijke Jordaanoever. Met je ticket voor Kiemkracht kan je de hele tijd allerlei activiteiten bijwonen, van bedrijfsbezoeken over workshops tot theater. Duid wel je keuze aan bij de aankoop, want sommige voorstellingen of workshops dreigen uitverkocht te raken.

Naar het programma van Kiemkracht

Labels:

Met steun van

Sluiten