Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Internationale Vrouwendag - een interview met 2 inspirerende boerinnen



Internationale Vrouwendag - een interview met 2 inspirerende boerinnen

8 mrt. 2024 door Solidagro

De avond viel in de gezellige woonkamer van Tine Van Ackere. We bezochten het door haar en haar man Dirk geleide bedrijf Kleibeek, waar slingerende paadjes de weg leidden naar een enorme serre vol agro-ecologisch geteelde groenten. Samen met boerin en bedrijfsleidster Julie van Zilt en Zoet gingen we in gesprek over de boerinnenstiel. Luister je mee?

Door de meewerkdagen kwamen we in contact met twee boerinnen met mooie, inspirerende verhalen. Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag, waarbij je jaarlijks naar Brussel trekken om onze steun te betuigen aan boerinnen wereldwijd, gingen we in gesprek met Tine Van Ackere van de Kleibeek en Julie Van Overmeire van Zilt en Zoet.

Volg Tines werk op de boerderij via Facebook en Zilt en Zoet op Facebook en Instagram!

Woon je in de buurt? Denk dan zeker ook aan een groentenabonnement: gezond, ecologisch, lokaal en met een eerlijke prijs voor de boerin!

Internationale vrouwendag 

Ook dit jaar trekken we naar Brussel om een gelijkwaardige behandeling te eisen voor vrouwen en genderdiversen in de landbouw. In België hebben vrouwelijke boeren minder toegang tot land, opleiding of het krediet dat ze nodig hebben om hun landbouwactiviteiten te ontwikkelen. Met als huidige status van "meewerkende echtgenote" is er nog werk aan de winkel om ervoor te zorgen dat vrouwelijke landbouwers een aantrekkelijk statuut krijgen, een statuut dat de landbouwbedrijven niet verzwakt.

De landbouwsector is onzeker en de arbeidsomstandigheden zijn moeilijk. De status van boerinnen wordt daarom vaak beschouwd als een secundaire kwestie. Toch is het van vitaal belang om er rekening mee te houden als we de duurzame overgang van onze voedselsystemen willen ondersteunen: vrouwelijke boeren zijn meer betrokken bij biologische en korte-afstandsproductiemethoden, en door hen gemakkelijker toegang te geven tot de productiemiddelen zouden we de crisis in de overdracht van landbouwbedrijven enigszins kunnen aanpakken

Het boerinnenblok op de protestmars wil:

  • Het bewustzijn vergroten over de essentiële rol die vrouwelijke* landbouwers spelen in onze voedselsystemen
  • De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de landbouwsector aan de kaak te stellen
  • Mensen eraan herinneren dat de strijd tegen genderongelijkheid essentieel is voor een duurzame overgang van onze voedselsystemen
Kom om 17:00 met je borden en spandoeken naar het Albertineplein naast het Centraal Station in Brussel, bij de stand van Début des Haricots. Het boerinnenblok zal vanaf 17:30 bij de mars aansluiten.

Labels:

Met steun van

Sluiten