Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Nieuws

Nieuwsberichten

 1. 2023: een jaar vol verbinding en beweging

  29 februari 2024

  2023: een jaar vol verbinding en beweging

  De agro-ecologische beweging in België groeit, en daar hebben wij in 2023 flink bij geholpen. Team België was een trekkende kracht van het agro-ecologische netwerk Voedsel Anders en van De Landbouwbrigades, met wie we tal van meewerkdagen organiseerden. Zo waren we, met hulp op de boerderijen en met de handen in de aarde, solidair met de boeren en boerinnen van de beweging. Ook moedigden we zo veel mogelijk burgers aan om te reflecteren over hun eten tijdens onze internationale najaarscampagne.

  Lees hier verder

 2. Februari zonder supermarkt: ga jij de uitdaging aan?

  20 februari 2024

  Februari zonder supermarkt: ga jij de uitdaging aan?

  Met de campagne ‘Februari zonder supermarkt’ gaan we de uitdaging aan om ons eten te kopen bij lokale landbouwers en producenten. En we dagen jou uit hetzelfde te doen! Lokaal winkelen is gezellig, lekker en goed voor het milieu. Vaak belanden we uit gewoonte bij de supermarkt, terwijl er betere andere opties zijn. Surf snel naar www.rechtvanbijdeboer.be om ze te ontdekken!

  Lees hier verder

 3. Open brief: 'Natuur is een zaak van ons allemaal'

  19 februari 2024

  Open brief: 'Natuur is een zaak van ons allemaal'

  Samen staan we sterk in het huidige debat dat woedt over landbouw en milieu. Met meer dan vijftig organisaties publiceren we massaal deze open brief aan onze beleidsmakers. De boodschap: natuur is niet het probleem van het landbouwbeleid, het is een belangrijk deel van de oplossing. 

  Lees hier verder

 4. Solidagro's partnerwerking in Bolivia: nieuwe wetten als antwoord op extreme droogte

  19 februari 2024

  Solidagro's partnerwerking in Bolivia: nieuwe wetten als antwoord op extreme droogte

  Het afgelopen jaar kregen de Boliviaanse plattelandsboeren het moeilijker dan ooit door extreme droogte. Dat beklemtoonde het belang van een doortastend voedsel- en waterbeleid. In 2023 keurde de gemeente Pojo dan ook als eerste in de regio een wet goed om de problematiek aan te pakken. De wet betekent een engagement om water voor de bevolking op lange termijn te garanderen. Tijdens onze campagne in september hebben we Pojo vaak aangehaald als voorbeeld van integraal waterbeheer.

  Lees hier verder

 5. De kolonisatie van Palestina: ons standpunt (februari 2024)

  19 februari 2024

  De kolonisatie van Palestina: ons standpunt (februari 2024)

  Als internationale ngo met partnerorganisaties Bisan en Palestinian Agroecological Forum in Palestina, laten we onze stem horen over de escalatie van het geweld in Gaza sinds 7 oktober 2023. We veroordelen de oorlogsmisdaden aan weerszijden van het conflict, waarvan Palestijnse en Israëlische burgers het slachtoffer zijn. We sluiten ons aan bij de wereldwijde oproep tot een onmiddellijk en definitief staakt-het-vuren en eisen een einde van het apartheidsregime dat de Israëlische overheid toepast in Palestina.

  Lees hier verder

 6. Terugblik: Twee dagen van lokaal lekkers

  19 februari 2024

  Terugblik: Twee dagen van lokaal lekkers

  De Twee dagen van lokaal lekkers waren de laatste activiteiten in onze pop-uplocatie Keerpunt (Sint-Niklaas). Educatief medewerker Katlijn nam de organisatie voor haar rekening en schreef een verslagje. 

  Lees hier verder

 7. Filipijnse partners leveren sterk werk ondanks El Niño

  7 februari 2024

  Filipijnse partners leveren sterk werk ondanks El Niño

  April 2023 betekende voor de Filipijnse boeren en boerinnen de terugkeer van El Niño, een lange periode van aanhoudende droogte. De droogte zal zeker aanhouden tot en met februari 2024. Een reden te meer voor de partners van Solidagro om agro-ecologie naar voor te schuiven als een weerbaarder landbouw- en voedselsysteem. Een belangrijke strategie is het starten van agro-ecologische leerboerderijen die de kennis en vaardigheden van boerengemeenschappen versterken.

  Lees hier verder

 8. Boerenprotest: een verandering is nodig!

  1 februari 2024

  Boerenprotest: een verandering is nodig!

  Wij bij Solidagro zien boeren graag. Maar we zien ze niet graag kwaad, zoals de afgelopen dagen in het nieuws. Enkel aan de mouw trekken van het beleid bleek niet voldoende. Dus is het zo ver gekomen dat boze boeren en boerinnen op straat komen en de wegen blokkeren. Wij begrijpen hun frustraties en geloven dat een ommezwaai naar een agro-ecologisch systeem nodig is. 

  Lees hier verder

 9. Warme ontmoetingen met onze Filipijnse partners MASIPAG en CCNCI

  31 januari 2024

  Warme ontmoetingen met onze Filipijnse partners MASIPAG en CCNCI

  In december bezochten twee Belgische collega's de Filipijnse partners en enkele landbouwgemeenschappen. Met MASIPAG, een netwerk van ruim 50.000 boeren en boerinnen, trokken we onder meer naar Kabankalan op het eiland Negros, waar de landbouwers lokale rijstvariëteiten testen en uitwisselen. Zo kweken ze variëteiten die beter bestand zijn tegen de klimaatverandering, zoals soorten die beter tegen langdurige droogte of felle wind kunnen. 

  Lees hier verder

 10. Van boer tot boer: rondleiding op een agro-ecologische familieboerderij in Tablón

  8 januari 2024

  Van boer tot boer: rondleiding op een agro-ecologische familieboerderij in Tablón

  Niemand licht zo goed de boerenstiel toe als de boer of boerin zelf. Daarom trokken we met 34 geëngageerde landbouwers naar een agro-ecologische familieboerderij in Tablón in Totora. Boer Rosendo Castellón toonde er het voedselbos, de serre en het irrigatiesysteem waarvan acht families gebruikmaken. Met Solidagro, onze Boliviaanse partner AGRECOL Andes en de katholieke zender Radio Esperanza werd het landbouwterrein de afgelopen twee jaar uitgebreid en verduurzaamd.

  Lees hier verder

Vind berichten met label

Met steun van

Sluiten