Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Juanita uit Bolivia

Ontmoet Juanita

Juanita is boerin in Bolivia. Ze legt uit hoe zij omgaat met klimaatverandering in de Boliviaanse hoogvlaktes. Aan de hand van haar verhaal illustreren we de werking van Solidagro en haar partners.

Foto: Niels Coppes, januari 2018

Juanita Terrazas is 23 jaar en woont samen met haar ouders en 5-jarige zoon in de bergen rond Cochabamba. Over de vele veranderingen de laatste jaren zegt ze: "De onregelmatige regenval zorgt voor een grote onvoorspelbaarheid waardoor het land bewerken de laatste jaren zeer moeilijk is geworden."

Naar de top

Water in Bolivia

"Het regenseizoen wordt elk jaar korter en heviger," vertelt Juanita. "Dus moeten we oplossingen zoeken om voldoende water te hebben om het hele jaar onze velden te irrigeren."

Door de projecten van Solidagro met lokale partner INCCA worden op de velden en groentetuinen sprinklers geïnstalleerd en vormingen gegeven hoe deze aan te sluiten op natuurlijke waterbronnen in de buurt.

Foto: Coen Wubbels, 2015

"Dankzij het vernieuwde irrigatiesysteem in onze groentetuin kunnen we deze meer water geven. In combinatie met natuurlijke compost kunnen we meer aardappelen en groenten produceren. We hoeven ook niet steeds bij het water te blijven waardoor we naar interesante bijeenkomsten van INCCA kunnen gaan."

Foto: Sanne Derks, januari 2018

Naar de top

Keukens in Bolivia

In de Boliviaanse bergdorpen wordt op grote schaal op traditionele wijze gekookt met hout als enige brandstof. Onze lokale partner INCCA installeert nieuwe en efficiënte keukens. Op deze manier daalt het houtverbruik en is er minder rookontwikkeling dankzij een schoorsteen in de keuken. Dit is zowel goed voor het klimaat door de daling van CO2-uitstoot als bevorderlijk voor de gezondheid van de bevolking.

Foto: Sanne Derks, januari 2018

Op Juanita haar landbouwgrond is er één kraan voor haar familie. Vijf jaren geleden werden waterleidingen geïnstalleerd in haar regio. Ze beschikt ook over een oven, gebouwd door INCCA, om haar te helpen koken.

Naar de top

Steun Juanita

  • Met €40,00 installeer je een sprinklerinstallatie bij een gezin zoals dat van Juanita.
  • Met €75,00 verbeter je de keuken van één gezin.
  • Met €125,00 leg je een nieuwe ecologische groententuin aan met sprinklerinstallatie.
  • Met €400,00 leg je een volledig irrigatiesysteem met leidingen, waterbekken en kraantjes aan. Dit kan gebruikt worden door verschillende families!

Foto: Sanne Derks, januari 2018

Naar de top

Lees meer over Juanita en Bolivia

  • Sprinklers voor agro-ecologie - Portret voor Voedsel Anders (Nederlands)

In januari 2018 gingen Sanne Derks en Niels Coppes op bezoek bij onze partners in Bolivia. Ze maakten er prachtige foto's. Sanne schreef ook enkele artikels, hierbij een overzicht:

Naar de top

Foto: Niels Coppes, januari 2018

Lees meer over Solidagro in Bolivia!

Een gift

Steun Juanita en andere boeren in het Zuiden!

Stort een bijdrage op BE19 0012 1876 7412 of via onderstaande doneerknop. Vanaf 40 euro op jaarbasis ontvang je een fiscaal attest en kan je tot 45% terugkrijgen van de belastingen.

Wenst u meer info of wil u graag een gesprek? Neem contact op met ons via 03 777 20 15 of via info@solidagro.be.

Doneer

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Naar de top

Met steun van

Sluiten