Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Wanneer boer en burger de handen in elkaar slaan



Wanneer boer en burger de handen in elkaar slaan

26 apr. 2022 door Solidagro

Meewerkdag_hoofdfoto.jpg

Uitgestrekte velden, een veelheid aan natuurgeluiden en de verse geur van de lente. Aangekomen in Melsele stond ik versteld van de immense rust die het landschap teweegbracht. Al snel werd die kalmte onderbroken door een hond die ons al blaffend verwelkomde. Boerinnen Julie en Lien stonden ons met een glimlach op te wachten.

Hallo, mijn naam is Jens Dutrieue. Wat je hierboven leest, is mijn eerste impressie van de meewerkdag. Ik ben student sociaal werk aan Hogeschool Gent en doe in het kader van mijn opleiding een stage in het werkveld. Door mijn interesse voor de ngo-sector en internationale contexten, koos ik voor Solidagro als stageplek. Negen weken lang kom ik onder de vleugels van Rebekka terecht, een energieke en gedreven dame die de Landbouwbrigades helpt trekken. Op 13 april stond er een meewerkdag gepland in Melsele, op de biodiverse boerderij Zilt en Zoet. Het leek mij relevant om een concrete ervaring aan het begrip ‘meewerkdag’ te koppelen.  

De meewerkdag heeft mijn referentiekader stevig door elkaar geschud. Opgroeien in een stad zorgde ervoor dat ik nooit echt in contact gekomen ben met landbouw, zowel niet met de kunst als de kennis. Daardoor had ik een nogal enge kijk op landbouw en veralgemeende ik het werk van boer.inn.en. Meewerken met Lien en Julie liet mij inzien dat ik maar weinig wist over landbouw. Ik was verschoten, onder de indruk, verbaasd.

Opgroeien in de stad zorgt ervoor dat je weinig in contact komt met landbouw, met de kunst noch met de kennis ervan

Waar ik tijdens de meewerkdag vooral van versteld stond was dat de boerinnen die ons ontvingen heel geleerd en geëngageerd waren. Julie, de eigenares van Zilt en Zoet, straalde van geluk. Dit ondanks het feit dat boerin zijn in Vlaanderen vaak gepaard gaat met economische instabiliteit. Ze sprak realistisch over de neveneffecten van de landbouw, maar vertelde ook ambitieus de opportiniteiten die landbouw met zich meebrengt voor de toekomst.

De gesprekken tussen de verschillende aanwezigen waren zo constructief dat ik vanwege mijn beperkte achtergrondkennis bijna niet durfde praten. Het was zo mooi om te zien hoe ze hun passie deelden met elkaar, hoe ze zich ten volste identificeren met hun vak. Prachtig.

Je kan kortom zeggen dat de meewerkdag mijn perceptie op landbouw heeft veranderd. De Landbouwbrigades zitten vol potentieel. De meewerkdag was een good practice van hoe een versterkt netwerk tussen producent en consument er uiteindelijk uit zou kunnen zien, wanneer burgers zich autonoom verenigen en in dialoog treden met boer.inn.en. Samen voelen ze, komen ze tot nieuwe inzichten en hebben ze een positieve impact op natuur en klimaat.

Als dit nieuwe initiatief de kans krijgt om te groeien en meer mensen zich engageren, heeft dat invloed op maatschappelijk vlak. We moeten sensibiliseren, mobiliseren en druk uitoefenen voor duurzame landbouw. En dat kan alleen samen, met elkaar. 

Solidagro steunt niet enkel landbouwers ver weg in Mali of Bolivia, maar ook in Vlaanderen! Daarom richtten we samen met Wervel en FIAN Belgium de Landbouwbrigades op. In de toekomst moet dit een zelfstandig netwerk worden van boer.inn.en en burgers. 
De Landbouwbrigades worden gesteund door Proximity Belgium, een initiatief van Be Planet in tal van steden om ecologische burgerprojecten een duwtje in de rug te geven. De Landbouwbrigades sloten zich aan bij Proximity in Sint-Niklaas.

 Meewerkdag Zilt en ZoetMeewerkdag Zilt en ZoetMeewerkdag Zilt en Zoet

De Landbouwbrigades

 Met de steun van

Proximitylogo sint niklaas

Met steun van

Sluiten