Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Wereldvluchtelingendag - Voedsel voor vluchtelingen en kwetsbare groepen in Burkina Faso



Wereldvluchtelingendag - Voedsel voor vluchtelingen en kwetsbare groepen in Burkina Faso

20 jun. 2023 door Solidagro

Sinds terroristische aanslagen het land teisteren in 2015, telt Burkina Faso al twee miljoen binnenlandse vluchtelingen. Wanneer zoals nu een situatie van urgente nood samenloopt met de structurele ondersteuning van een doelgroep van ons programma, roepen we bij Vlaamse gemeenten uitzonderlijk op om te doneren voor noodhulp. In oktober 2022 lanceerden we de oproep, die ruim 18.000 euro opleverde. We zien erop toe dat de noodhulp geen plaatselijke economieën ontwricht en delen graag in alle transparantie het participatieve proces dat daaraan vooraf gaat.

De ingezamelde steun ging naar het werkingsgebied van onze lokale partner Pag-La-Yiri, een organisatie van en voor plattelandsvrouwen die werkt in vijf gemeenten, waaronder Zabré en Zoaga (regio Centre-Est). In Zabré en Zoaga overlegden we met de gemeentelijke autoriteiten en vertegenwoordigers van Pag-La-Yiri om de situatie in kaart te brengen: het aantal ontheemden die zich in de regio hebben gevestigd, hun nood aan ondersteuning en begeleiding, de draagkracht van de lokale bevolking en de aanpak van de verdeling van de noodhulp.

In de gemeente Zabré verblijven nu meer dan 2.500 ontheemden, te veel voor de overheid om voedsel te kunnen aanbieden.

De voedselhulp bestaat uit maïsmeel, rijst, gombopoeder, gedroogde vis, soumbala en olie, lokaal geproduceerde producten die we kochten bij vrouwengroepen. Zo vermijden we dat er concurrentie ontstaat tussen noodhulp aangekocht buiten de regio, wat helaas nog al te vaak gebeurt, en producten op de lokale markt. De hygiënekits bestaan uit een wasteil, een slaapmat, zeeppoeder en handzeep.

Foto van de voedsel- en hygiënepakketten door Pag-La-Yiri. Het voedsel is gekocht bij lokale vrouwengroepen om de plaatselijke economie te ondersteunen.

Overhandiging van de noodhulp

Op 6 april ontmoetten we samen met Pag-La-Yiri de voorzitter van de Speciale Delegatie (tijdelijke vervanging van de overheid sinds de staatsgrepen) en de verantwoordelijken van de administratieve diensten van Zabré. Op 17 april 2023 ontvingen 70 gezinnen, die eerder waren geïdentificeerd door de Humanitaire Dienst van de gemeente Zabré, de Sociale Dienst van Zabré en Pag-La-Yiri, de voedselpakketten tijdens een overhandigingsceremonie, gevolgd door de distributie van de hygiënekits.

VLNR: Cissé Aicha (coördinator Pag-La-Yiri), Alain Traoré (landenvertegenwoordiger Solidagro), Suzanne Ware (voorzitter Pag-La-Yiri), Ouaba Y Dieudonné (verantwoordelijke van de sociale dienst van Zabré)

De directe begunstigden van deze noodhulp waren 40 gezinnen van pas aangekomen ontheemden in de opvanglocatie Sambargou, en 30 kwetsbare gezinnen uit het register van humanitaire hulp in de gemeenten Zabré en Zoaga. De ontheemden zullen vermoedelijk langere tijd in deze plattelands-gemeenten verblijven. Om de druk op de arme lokale bevolking te beperken en de activiteiten rond duurzame ontwikkeling van het programma te garanderen, werden 30 kwetsbare lokale gezinnen mee ondersteund.

Elk gezin ontving een zak rijst van 50 kilo, een zak maïsmeel van 25 kilo, 10 liter olie, 6 zakjes soumbala en gedroogde vis, een slaapmat voor 2 personen, een wasteil, een halve zak zeeppoeder en halve doos handzeep. In de loop van juni zal een tweede dergelijke overhandiging plaats vinden voor nog eens 70 gezinnen.

In juni zal een tweede overhandiging plaatsvinden. De stortingen door de gemeenten zijn geleidelijkaan binnen gelopen. We verwachten er nog tegen het einde van het jaar, wanneer gemeenten merken dat ze budget over hebben voor 2023. We wilden zo snel mogelijk voor noodhulp zorgen met de eerste schijf.

Dankwoord

Over het algemeen, van de ontvangst tot de verdeling van het voedsel en de kits, met inbegrip van de identificatie van de begunstigden, verliep het hele project vlot dankzij de inzet van de hele gemeenschap (van het dorpscomité tot de administratieve en gemeentelijke autoriteiten). We bedanken de verschillende Vlaamse gemeenten en privédonors voor hun steun en solidariteit en prijzen de inzet van de gemeenschap op alle niveaus.

Meer achtergrondinformatie over de politieke situatie in Burkina Faso vind je in dit artikel.

Tekst door Alain Traoré, landenvertegenwoordiger Burkina Faso en Lien Verstraete, programmabeheerder Burkina Faso

Labels:

Met steun van

Sluiten