Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Onze eerste internationale campagne



Onze eerste internationale campagne

11 okt. 2023 door Solidagro

Sin agua no hay chicha

Van 14 september tot 15 oktober voeren we internationaal campagne. De rode draad is hoe agro-ecologie een middel kan zijn om wereldwijd weerbaarder te worden voor de klimaatverandering en ze tegelijk af te remmen. Vier partnerlanden doen mee: de Filipijnen, Bolivia, Senegal en Burkina Faso. Ze vullen de campagne in volgens de eigen lokale context. Lees verder om te ontdekken hoe de landen te werk gaan! 

Filipijnen: streven voor een eerlijke landverdeling 

In de Filipijnen leidt het netwerk Agroecology X (of AEX) de campagne. Onze vier partnerorganisaties zijn lid van dit netwerk, zeg maar de Filipijnse Voedsel Anders. De campagne focust op landhervorming, om meer grond af te dwingen voor boeren en boerinnen die momenteel pachten bij grootgrondbezitters, een voedingsbodem voor verschillende vormen van uitbuiting.

Tegelijk zet de campagne zich net als in België in om het grote publiek te overtuigen van agro-ecologie als antwoord op verschillende hedendaagse problemen zoals landroof, armoede en de klimaatopwarming. Het beste platform daarvoor is in de Filipijnen beurzen die aan burgers de veelheid en kwaliteit van agro-ecologisch geteeld voedsel tonen. AEX organiseerde een grote beurs op 23 september en zal een tweede beurs doen op 15 oktober, Rural Women’s Day.

Agroecology marketDe agro-ecologische stadsbeurs in Quezon op 23 september 

Nog in het kader van de internationale campagne hielden we op 22 september voor het eerst een online uitwisseling tussen AEX en haar Boliviaanse variant Movimiento Agroecológico Boliviano. De twee bewegingen gingen in gesprek over hun successen en oplossingen voor gelijkaardige obstakels.

Bolivia: bescherming van waterbronnen en agro-ecologie

In Bolivia werken we sinds 2006 samen met lokale partners en vanuit een landenkantoor aan voedsel- en waterprojecten. Klimaatverandering heeft geleid tot een kortere en onregelmatige regentijd, waardoor waterbronnen zijn opgedroogd en landbouwpraktijken zijn aangetast. We concentreren ons nu op het beschermen van waterwingebieden in rurale gemeenten van de Cono Sur-regio. Dit omvat het bufferen van grondwater om uitdroging te voorkomen en het bevorderen van vegetatie voor bodembehoud.

Sin agua no hay chicha
Sin agua no hay chicha, 'zonder water geen chicha (maïsbier)', klinkt het in de Boliviaanse campagne

We promoten ecologische landbouwpraktijken zoals het aanleggen van voedselbossen om erosie tegen te gaan en gezond voedsel te produceren. We sensibiliseren het publiek in Cochabamba over waterbehoud en agro-ecologie en betrekken jongeren, journalisten en consumenten bij workshops, persbijeenkomsten en ecologische markten.

West-Afrika: Senegal en Burkina Faso

In Senegal verspreiden de twee klimaatheldinnen Seynabou en Ngnima het succes van hun agro-ecologische werk. Ook organiseert ons landenkantoor met de partner CNCR op 10 oktober een workshop over waterbeheer en de impact van chemische verontreiniging op waterkwaliteit. Op 16 oktober mobiliseren we de gemeenschap om bewust te worden van klimaatverandering als een factor voor voedselonveiligheid.

WhatsApp Image 2023-10-10 at 23.07.05v.l.n.r. Fatou van onze partnerorganisatie CNCR, Ngnima (klimaatheldin voor de campagne), de onderprefect van Toubacouta, Seynabou (klimaatheldin voor de campagne), Doudou (landenvertegenwoordiger voor Solidagro in Senegal)

In Burkina Faso werken we samen met klimaatheld Abdoul Razak Belemnégré, onderwijzer in de agro-ecologie en directeur van de landbouwschool Béo neere. We vieren Wereldvoedseldag met onze lokale partner APEDR in de provincie Passoré, met een publieke conferentie en de lancering van de eerste ecologische markt in de regio Nord. De viering brengt burgers, producenten en politici samen voor discussies, debatten en exposities over agro-ecologische producten.

Neem actie en blijf verbonden

Wil je deelnemen aan onze missie en klimaatheld worden? Schrijf je in voor een van onze campagne-evenementen, deel je eigen klimaatactie of vul een kaartje in om te versturen naar onze beleidsmakers. Samen hebben we een positieve impact op het voedselsysteem!

Naar de campagnepagina!

Labels:

Met steun van

Sluiten