Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

7 en 10 februari: Twee dagen van lokaal lekkers



7 en 10 februari: Twee dagen van lokaal lekkers

8 jan. 2024 door Solidagro

Agro-ecologische inspiratiedagen eten, weten, korte-keten (Website).png

Om je warm te maken voor de korte keten organiseren Smaak van Waas, Velt en Solidagro op 7 en 10 februari de ‘Twee dagen van lokaal lekkers’ in Sint-Niklaas. Tijdens deze tweedaagse zetten we lokale producenten in de kijker die hun kennis én producten met ons komen delen. Op 7 februari leren we bessen telen in onze tuin met Velt en 10 februari steken we even de handen uit de mouwen om zelf speltbrood te bakken met Smaak van Waas. Alle ingrediënten die we gebruiken zijn afkomstig uit het Waasland. Zoals de naam het al zegt, lekker lokaal!

Onze missie is om zoveel mogelijk mensen aan te moedigen lokaler te kopen. Dat is beter voor onze landbouwers, onze producenten én voor het milieu. Wil jij ook dichter bij je eten en de boer en boerin staan, in de plaats van alles te kopen in de supermarkt? Veel dichter dan in je eigen tuin kan het niet! Daarom organiseren we op woensdagavond 7 februari samen met Velt een cursus kleinfruit telen. De rode bessenstruik kent iedereen, maar er zijn nog zoveel meer lekkere bessenstruiken om in je tuin te zetten. Philippe Vandewalle legt stap voor stap uit hoe je van je siertuin een echte proeftuin maakt! Hij is ontwerper, aanlegger en beheerder van De Zoetenhof, een voedselbos in Destelbergen.

Philippe leert ons de basis voor het aanleggen van een ecologische tuin met eetbare bessen en deelt zijn kennis en ervaring aan de hand van foto's en ander beeldmateriaal van aanleg tot beheer. Foto's van de start en hoe het na een aantal jaren uitziet. We bekijken de voordelen, uitdagingen, ontwerpprincipes en geven plantentips.

Schrijf je in voor 'Een tuin met bessen om van te smullen'

Philippe Vandewalle van De Zoetenhof beantwoordt al je vragen over het telen van bessen in je tuin.

Op zaterdagochtend 10 februari komen we samen om met Smaak van Waas de workshop ‘Van speltmeel tot belegde boterham’ te volgen, met lokale speltbloem uit het Waasland. Luc de Boey neemt ons mee in het bakproces van speltmeel tot brood. Hij is een ambachtsman die een bakkersketen oprichtte en intussen op kleine schaal verder bakt onder de naam Waas Polderbrood. Samen met allerlei andere producenten zit hij in het collectief Smaak van Waas, een coöperatie van producenten die verse lokale producten bezorgen bij zowel particuliere klanten als horeca en bedrijven. Bezoek zeker hun webshop! 

brood

Tijdens het rijzen en het bakken van het speltbrood maken we andere lekkernijen om die 's middags te kunnen eten tijdens een gezellige afsluitende lunch.

Schrijf je in voor 'Van speltmeel tot belegde boterham'

De 'Twee dagen van lokaal lekkers' is onze laatste activiteit in de pop-up Keerpunt. In de afgelopen maanden vielen we dankzij Keerpunt op in de meest drukbezochte straat van Sint-Niklaas. Keerpunt was de ideale plek voor onze campagne 'Stap mee in het veld, word klimaatheld' en we hielden er een gespreksavond rond de kolonisatie van ons partnerland Palestina

Een woordje over agro-ecologie en de korte keten

Naast de versterking van agro-ecologie in zes partnerlanden, zetten we ook in België in op agro-ecologie, onder meer door het promoten van de korte keten. Vier principes staan centraal in agro-ecologie: het economische, politieke, ecologische en sociaal-culturele. Solidagro wil hier sterk op inzetten door lokale producenten in de kijker te zetten. Een nauw contact tussen burgers en lokale producenten versterkt elk van deze vier principes. Met die visie kwamen we samen met Smaak van Waas en Velt tot de ‘Twee dagen van lokaal lekkers’. 

Labels:

Gerelateerde berichten

Met steun van

Sluiten