Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Kip Yassa - gerecht uit Senegal



Kip Yassa - gerecht uit Senegal

30 juli 2020 om 19:00 0 reacties

Solidagro ondersteunt boeren- en boerinnenorganisaties in Senegal. Ook Dwagulu Dekkente, onze jongerenorganisatie die inleefreizen organiseert, heeft in Senegal sterke partners. In de zomer van 2020 kon echter jammer genoeg de inleefreis naar Senegal niet doorgaan. Daarom organiseerden de jongeren een interculturele vijfdaagse met jongeren uit het opvangcentrum van het Rode Kruis in Sint-Niklaas. Het was een boeiende week waarin vele nieuwe vriendschappen ontstonden.

Jana, deelnemer aan het traject, vertelt: "Ik vond het leuk dat we verschillende culturen tegelijk leerden kennen op zo'n korte tijd, ook de jongeren van het opvangcentrum waren super leuk en lief. Volgend jaar wil ik sowieso ook nog mee naar Senegal, ik denk dat het een unieke ervaring zal zijn, vooral omdat je dan midden in een andere cultuur zit die je echt gaat ervaren."

Groepsfoto SE20 RK.jpg

Om ook tijdens deze boeiende uitwisseling een beetje het 'Senegalese gevoel' naar boven te halen, besloten fouriers Jara en Manuela om een lekkere Kip Yassa klaar te maken voor de hele groep. "De Kip Yassa die Manuela en Jara maakten was superlekker!", zegt Jana.

Kip Yassa is een populaire Senegalese maaltijd, met zachte kip gemarineerd in een ajuin-citroen-vinegar mix, geserveerd met rijst. Lekker met kip of met tofu!

KIP YASSA - recept voor 6 personen

INGREDIËNTEN

  • 1/2 kopje plantaardige olie
  • 3 kippenborsten zonder botten, zonder vel, horizontaal in tweeën gesneden om twee dunne filets te maken (of 500 gram tofu of vegetarische chick'n pieces voor de vegetarische variant)
  • 4 grote gele uien, grof gehakt
  • 8 eetlepels citroensap
  • 8 eetlepels ciderazijn
  • 1 laurierblad
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels mosterd
  • 1 jalapenopeper, zonder zaadjes en fijngehakt (optioneel)
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel zout

Kip yassa ajuin.jpg      Kip yassa kip.jpg

INSTRUCTIES

  1. Combineer alle ingrediënten behalve 2 eetlepels olie in een pot met deksel en laat de kip 8 uur of een nacht in de koelkast marineren. Haal de kip uit de zak als je klaar bent om te koken, maar bewaar de marinade.
  2. Verwarm een ​​grote bakpan op middelhoog vuur en voeg 2 eetlepels plantaardige olie toe zodra de pan heet is. Bak de kip aan elke kant twee minuten. Neem ze uit de pan en leg ze opzij op een bord.
  3. Schep de uien met een schuimspaan of met een lepel uit de pot met marinade, doe ze in de hete pan en laat 5 minuten koken. Voeg de resterende marinade toe en breng aan de kook.
  4. Laat de marinade koken tot het een saus wordt (ongeveer 20 minuten). Zet het vuur laag tot medium en leg de kip in de saus. Dek de kookpot af met een deksel en laat sudderen tot de kip gaar is (ongeveer 10-15 minuten). Serveer met basmatirijst.

Kip yassa pot.jpg

TIPS

  • Je kan het gerecht ook makkelijk vegetarisch maken, door tofu of vegetarische chick’n pieces te gebruiken in plaats van kip.
  • Het is best om de kippenborst in twee dunnere stukken te snijden. De beste manier om de kippenborst te snijden in twee dunne stukken, is door je hand er bovenaan op te zetten en je andere hand te gebruiken om te snijden, terwijl je het mes parallel met je tafel houdt.
  • Om dit gerecht te maken, is het nuttig om goed op voorhand te plannen, om de kip lang genoeg (bv. een nacht) te marineren in een ajuin-citroen-vinegar mix.

Kip yassa groep.jpg

Deel dit gerecht op jouw sociale media met de hashtag #SolidagroKookt en help ons onze boodschap te verspreiden. Bezoek onze website of ontdek ons via onze sociale media.

Wil jij Solidagro en haar partners steunen? Doe een gift. Inschrijven voor onze nieuwsbrief kan hier.

Labels:

Reacties

Plaats een reactie

Met steun van

Sluiten