Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Nieuws

Nieuwsberichten

 1. Agro-ecologie en het klimaat, hoe zit dat?

  25 juni 2024

  Agro-ecologie en het klimaat, hoe zit dat?

  De FAO (de voedsel- en landbouwraad van de VN) schat dat voedselsystemen momenteel een derde van de globale emissies aan broeikasgassen veroorzaken. De organisatie GRAIN spreekt zelfs van 44 tot 57%. Ontbossing (15-18%) en landbouw (11-15%, door chemische meststoffen, brandstof en intensieve veeteelt) hebben daarin het grootste aandeel. Agro-ecologie omvat de hele keten van het voedselsysteem, van ontbossing tot afvalverwerking. Solidagro focust op landbouw.

  Lees hier verder

 2. Vers van de pers: ons jaarverslag van 2023!

  24 juni 2024

  Vers van de pers: ons jaarverslag van 2023!

  Nu we alle financiële data verzameld hebben, kunnen we met veel trots ons jaaroverzicht van 2023 voorstellen. Het was een zwaar jaar voor de landbouwsector en ver daarbuiten. De klimaatuitdagingen waren nog nooit zo voelbaar en na 7 jaar was er opnieuw een sterke El Niño, een natuurlijk klimaatfenomeen in de Stille Oceaan. Voor de Filipijnse landbouwers met wie we werken betekende dat een veel te lange periode van droogte. Ook de Boliviaanse hooglanden verbraken in 2023 hun droogterecord. Verschillende partnerlanden werden bovendien geteisterd door geweld en oorlog.

  Lees hier verder

 3. Agroecology X organiseert festival rond traditionele gewassen

  20 juni 2024

  Agroecology X organiseert festival rond traditionele gewassen

  In mei lanceerden we in de Filipijnen mee een gloednieuw festival om de overvloed van traditionele gewassen te vieren en die opnieuw op te eisen. Op Gulay pa more werd gedanst, geproefd, gebabbeld en gelachen.

  Lees hier verder

 4. Palestina roept op tot wereldwijde actie op 25 juni

  19 juni 2024

  Palestina roept op tot wereldwijde actie op 25 juni

  Onze partner Bisan Center for Research & Development roept samen met de Palestijnse maatschappelijke organisaties en vakbonden op om op 25 juni een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza te eisen. De voortdurende genocidecampagne van Israël heeft enorm veel leed en verwoesting aangericht. "Het is tijd dat de wereld zich solidair verenigt om een einde te maken aan deze humanitaire crisis", klinkt het bij Bisan. Solidagro ondersteunt de actie. Onderstaand de vertaalde oproep van Bisan. 

  Lees hier verder

 5. Jongeren van Dwagulu Dekkente bereiden zich voor op hun reis naar Senegal

  14 mei 2024

  Jongeren van Dwagulu Dekkente bereiden zich voor op hun reis naar Senegal

  In juli trekken zeven geëngageerde Wase jongeren naar Senegal om er met leeftijdsgenoten uit te wisselen over al wat hen verbindt, waaronder maatschappelijke thema's zoals gender en agro-ecologie. De vrijwilligersorganisatie Dwagulu Dekkente zet deze uitwisselingen al sinds 1997 op poten, ondersteund door Solidagro. Wat Dwagulu zo uniek maakt, is de diepgang en begeleiding die ze voorziet voor de jongeren, met maar liefst vier 'voorbereidingsweekends' voor de big trip. Hier een blik op de weg die ze de afgelopen maanden samen hebben afgelegd. 

  Lees hier verder

 6. Boeren en burgers winnen Filipijnse rechtszaak tegen ggo's

  30 april 2024

  Boeren en burgers winnen Filipijnse rechtszaak tegen ggo's

  19 april was een grote dag voor de agro-ecologische beweging in de Filipijnen. Met de steun van onze partner MASIPAG haalde een coalitie van boer.inn.en en burgers hun slag thuis in de rechtszaak tegen twee ggo's: Golden Rice en Bt Aubergine. Zolang de veiligheid voor mens en milieu niet gegarandeerd kan worden, moet de commerciële verkoop en het zaaien op testvelden van het departement Landbouw stoppen. De uitspraak is ook op internationaal vlak een belangrijk voorbeeld van een triomf van boeren en de bevolking bij het opeisen van hun recht op gezondheid. Lees hieronder het persbericht van MASIPAG!

  Lees hier verder

 7. Burgers richten comité op voor agro-ecologie in Achocalla, Bolivia

  29 april 2024

  Burgers richten comité op voor agro-ecologie in Achocalla, Bolivia

  De Boliviaanse Agro-ecologische Beweging (MAB), waar onze partners deel van uitmaken, gelooft erg in de kracht van de burger. Volgens de beweging verandert ons voedselsysteem pas echt duurzaam, wanneer de consument gezond en onbespoten voedsel gaat eisen. Daarom organiseerde ze in vijf departementen bijeenkomsten met consumenten, die zich erna hebben verenigd tot op nationaal niveau. In maart was er de allereerste nationale samenkomst van consumenten in Achocalla, La Paz.

  Lees hier verder

 8. Vrijhandel zet Filipijns zadensysteem op de helling (deel 2)

  24 april 2024

  Vrijhandel zet Filipijns zadensysteem op de helling (deel 2)

  Er roert wat in de zadenindustrie. Naar aanleiding van een belangrijke Europese wetswijziging, waarvan we vermoedelijk pas begin 2025 de uitkomst weten, schetsen we een overzicht van de situatie van zadensoevereiniteit in Europa en onze partnerlanden de Filipijnen en Bolivia. In alle drie de gebieden is er verandering op til, met één rode lijn: meer macht bij de industrie, minder bij boer.inn.en. De aandacht voor zaden en de regelgeving errond is nog beperkt, wij willen benadrukken wat op het spel staat. Laten we een kijkje nemen in de Filipijnen.

  Lees hier verder

 9. Internationale Dag van de Boer.inn.enstrijd

  17 april 2024

  Internationale Dag van de Boer.inn.enstrijd
  17 april is de Werelddag van de Boerenstrijd. De dag kwam er ter ere van de 19 boeren van de Braziliaanse Beweging van de Landloze Arbeiders, die in 1996 werden gedood tijdens een protest tegen onrecht en landongelijkheid in het land. We leggen de link met de strijd die boer.inn.en vandaag nog dagelijks voeren. 

  Lees hier verder

 10. De Europese zadenwet: boer.inn.enrechten en biodiversiteit op het spel (deel 1)

  15 april 2024

  De Europese zadenwet: boer.inn.enrechten en biodiversiteit op het spel (deel 1)

  Eind 2024 onderhandelen de Europese Commissie en de Europese Raad (met Landbouwministers) over de definitieve tekst voor de nieuwe zadenwetgeving. Zaden zijn de bron van al ons plantaardige voedsel, dus er staat veel op het spel. Het wetsvoorstel houdt echter te weinig rekening met de rechten van boer.inn.en. en kan leiden tot een verdere afname van de diversiteit van ons voedsel. Terwijl staat ook in onze partnerlanden de Filipijnen en Bolivia de zadensoevereiniteit onder druk. Daarover lees je meer in de volgende weken. 

  Lees hier verder

Met steun van

Sluiten