Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Bolivia voert mee campagne met nadruk op waterbescherming



Bolivia voert mee campagne met nadruk op waterbescherming

2 okt. 2023 door Solidagro vzw

kader jaap kleiner.jpg

Tijdens de Solidagroweek eind vorig jaar, toen tal van internationale collega's van Solidagro samenkwamen, was het enthousiasme groot om voor het eerst internationaal campagne te voeren. Een van de grootste trekkers is het Boliviaanse kantoor en onze partners ter plaatse Gaia Pacha, Agrecol Andes en CENDA. De grote lijn van de campagne is de link tussen agro-ecologie en de klimaatverandering kenbaar te maken bij het grote publiek, maar elk partnerland kiest zijn eigen focus. In Bolivia ligt de nadruk op waterbescherming, vanwege de droogte waarmee veel landbouwers kampen.

Solidagro is sinds 2006 werkzaam in Bolivia rond voedsel en water, samen met lokale partnerorganisaties. Steeds vaker vertelden de mensen in de dorpen over uitgedroogde waterbronnen en kregen we te horen “hier was vroeger een rivier” waar nu alleen een droge rivierbedding is. Als gevolg van de klimaatverandering is de regentijd in de hooglanden van Bolivia de afgelopen decennia aantoonbaar korter geworden en onregelmatig. Boeren vertellen dat vroeger in oktober steevast kon worden gezaaid en dat de regentijd aanhield tot mei. Dit jaar heeft het maar geregend van februari tot eind april, waardoor veel gemeenten momenteel lijden onder droogte.

In deze context zijn Solidagro en partners zich steeds meer gaan richten op de bescherming van waterwingebieden in de rurale gemeenten van de bergachtige Cono Sur regio. Het is zaak om in de beperkte regentijd zoveel mogelijk water te bufferen als grondwater zodat de waterbronnen in de droge periode niet verder uitdrogen. Voor de sponswerking van de bodem is het cruciaal dat deze gebieden voldoende vegetatie hebben.

zadenworkshop 3_kleinerWorkshop ‘Zaden in actie’ in het kader van de campagne op 9 september 2023

zaadbommetjes (2)
Workshop ‘Zaden in actie’ in het kader van de campagne op 9 september 2023

Klimaatverandering heeft oorzaken op mondiaal niveau, maar de waterproblematiek in de hooglanden van Bolivia is ook sterk gelinkt aan de manier waarop lokaal het voedsel wordt geproduceerd. De jaarlijkse bosbranden zijn een gevolg van de methode van boeren om hun land “schoon” te maken voor de zaai. De toepassing van chemische bestrijdingsmiddelen put de bodem uit en zorgt voor een sterke reductie van de biodiversiteit. Aan de andere kant bevorderen ecologische productiesystemen zoals agroforestry juist de diversiteit van de gewassen en vegetatie, wat erosie tegengaat, de sponswerking van de bodem verbetert én gezond voedsel oplevert.

Gezien de urgentie van het waterprobleem in Bolivia wil Solidagro met deze campagne het brede publiek in de stad Cochabamba sensibiliseren over het belang van de waterwingebieden en agro-ecologie in het kader van klimaatverandering en tevens de goede praktijken uit het werkgebied verder verspreiden. Speciale doelgroepen van de campagne zijn jongeren, journalisten en consumenten die betrokken worden bij de campagne met praktische workshops, persbijeenkomsten, ecologische markten en seminars voor consumenten. 

muurverf_kleinerFestival 'Creatief en bewust' in het kader van de campagne op 23 september 2023

Uiteindelijk heeft het brede publiek als consument grote invloed op de manier waarop we ons voedsel produceren. Door bewust ons voedsel te kiezen kunnen we allemaal bijdragen aan de bevordering van duurzame voedselsystemen, een beter milieu en gezonde voeding.

Labels:

Met steun van

Sluiten