Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Nieuws

 1. Odisee en Solidagro op prospectie in de Filipijnen!

  20 juni 2018

  Solidagro heeft al jaren een sterke band met de Odisee hogeschool in Sint-Niklaas. In het verleden organiseerden we samen stages in Mindanao (Filipijnen) voor agro- en biotechniekstudenten. Vorig jaar werd beslist dit partnerschap verder uit te breiden. Samen met CDPC (Center for Development Programs in the Cordillera - partner van Solidagro in de Filipijnen) en de provinicie Oost-Vlaanderen zochten we mogelijkheden voor gezamelijke onderzoeken, stages en uitwisselingen. Dit alles in het teken van het programma en de projecten van CDPC.

  Om al deze grootse ideeën en ook om nieuwe samenwerkingsmogelijkheden met lokale Filipijnse universiteiten te verkennen, gingen Jeroen en Inge (Solidagro) samen met Steven, Jo, Marijke en Monique (docenten Odisee), in april, op prospectie naar de Filipijnen. Hun agenda zat boordevol overleg momenten met CDPC, lokale universiteiten en andere middenveldorganisaties. Ze gingen op onderzoek in enkele dorpen in de Cordillera waar CDPC ondersteuning biedt aan de lokale bevolking. Met die lokale bevolking, lokale gezondheidsmedewerkers en landbouwers werden ervaringen, kennis en ideeën uitgewisseld. Voorstellen kwamen boven, plannen werden gesmeed, een volgende fase werd ingegaan, ....

  Kortom, een grote stap werd gezet in het uitbreiden en versterken van het partnerschap tussen CDPC, Odisee, de provincie Oost-Vlaanderen en Solidagro.

  Lees hier verder

  Labels:

 2. De Senegalese partners en de rechtenbenadering

  23 mei 2018

  Wat betekent de “rechtenbenadering” in onze projecten om het maatschappelijk middenveld in Senegal te versterken en agro-ecologie te promoten? Dit is de vraag die we onszelf met de Senegalese partners hebben gesteld tijdens mijn missie als coördinator van het programma dat Solidagro verbindt met KIYO en G3W-M3M. Onze reflectie was erg verrijkend en gaf me meer inzicht in het dagelijkse werk met de bevolking van de regio Fatick.

  Deelnemers aan de workshop over de rechtenbenadering 

  Foto: Deelnemers aan de workshop over de rechtenbenadering.

  Lees hier verder

  Labels:

 3. Les partenaires sénégalais et l’approche par les droits

  23 mei 2018

  Que signifie l’approche par les droits dans des projets de renforcement de la société civile et de promotion de l’agro-écologie ? C’est la question que s’est posée Fanny Polet avec les partenaires sénégalais lors de sa mission en tant que coordinatrice du programme qui lie Solidagro avec KIYO et G3W-M3M. Elle nous fait part des fruits de leur réflexion et partage son expérience qui lui a permis d’en apprendre davantage sur travail quotidien des organisations partenaires avec la population de la région de Fatick. 

  Participants aux ateliers sur l’approche par les droits.

  Photo: Participants aux ateliers sur l’approche par les droits.

  Lees hier verder

  Labels:

 4. Picknick Plein Public Sint-Niklaas

  3 mei 2018

  Solidagro vraagt aandacht voor duurzame voeding, ook in België!

  Samen met Broederlijk Delen, Welzijnszorg, Oxfam-Wereldwinkels en Stad Sint-Niklaas organiseerden we op vrijdag 27 april "Picknick Plein Public" in het Romain De Vidtspark. 

  Bekijk de foto's hier!

  Lees hier verder

  Labels:

 5. Bestrijding van de ziekte van Newcastle

  2 mei 2018

  Maandag 12 maart werd de vaccinatiecampagne tegen de pseudovogelpest officieel gelanceerd te Toubacouta in aanwezigheid van heel wat prominente figuren, waaronder een kabinetsmedewerker van het ministerie van veeteelt. De realisaties van het programma van Solidagro voor de bestrijding van deze ziekte was het ministerie niet ontgaan en een reden voor hen om Toubacouta te kiezen voor dit officieel moment. In navolging van deze aanwezigheid, ontvingen de doelgroepen van het programma van Solidagro van de minister een schenking van 15.000 vaccins als steun aan de werking.

  Pseudovogelpest kan tot 80% van het pluimvee in de dorpen dodelijk treffen. Vooral aan het einde van het droog seizoen (april-juni) worden de ergste ravages vastgesteld. De ziekte is nochtans op een eenvoudige manier te voorkomen door een vaccinatie via druppels in de ogen van de dieren. In veel landen is de ziekte uitgeroeid en is vaccineren niet meer nodig. Kippen en ander pluimvee zijn de “lopende rekening” van arme gezinnen in Senegal. Bijna alle gezinnen hebben pluimvee en bij nood aan cash geld, zoals bij een overlijden, bij ziekte of voor de scholing van de kinderen, wordt een kip op de lokale markt verkocht om die kosten te dekken. Dit verklaart het belang van deze activiteit.

  Met dank aan onze lokale partners: CNCR en ELS.

   

  Lees hier verder

  Labels:

Met steun van

Sluiten