Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Middenveld in Aiquile verzamelt voor beleidswerk rond voedsel



Middenveld in Aiquile verzamelt voor beleidswerk rond voedsel

13 jun. 2023 door Solidagro

Samenkomst in Aiquile begeleid door Agrecol

De bal is flink aan het rollen in Aiquile. Na een goedgekeurde wet voor waterbeheer - van enorm belang voor voedselzekerheid in het droge gebied - zijn diverse partijen samengekomen voor een tweede wetsvoorstel, rond gezonde voeding deze keer. Landbouwers, vakbondsleden, producenten, vrouwenorganisaties, consumenten, zorgverleners en leerkrachten: allen sloten ze aan voor een grote voedseltop.

Op maandag 29 mei kwamen de autoriteiten van het autonome gemeentebestuur van Aiquile en het maatschappelijk middenveld (landelijke organisaties, vakbonden, economische organisaties, producenten, vrouwenorganisaties, consumenten, zorgsector, onderwijs) bijeen tijdens een grote gemeentelijke voedseltop. Daar hebben ze besproken hoe het ontwikkelen van een gemeentelijke wet voedselsoevereiniteit- en zekerheid van voedzaam en gezond voedsel kan bevorderen, met een sterke nadruk op extra voedselvoorzieningen voor de scholen. Meer dan 150 vertegenwoordigers van de publieke en private sector gingen samen volgende engagementen aan: 

1. We doen een grondige studie over de voedselsituatie van de bevolking van Aiquile.

1.  Op basis van die studie werken we een gemeentelijke wet uit voor voedselsoevereiniteit en gezond voedsel in Aiquile, met de nadruk op extra voorzieningen voor scholen.

2.  We werken een strategie uit om gezonde voeding te promoten bij de bevolking. We maken haar bewust van ethische en ecologische productiewijzen en leggen de link met de traditionele eetcultuur. Op die manier ondersteunen we de uitvoering van de nieuwe wet.

3.  We bevorderen de productie en consumptie van biologisch voedsel in het kader van de Nationale Wet 3525 inzake ecologische productie.

4.  We verbieden de verkoop van genetisch gemodificeerde producten.

5.  We openen verkooppunten voor ecologische en biologische producten.

6.  We ondersteunen boeren-, boerinnen- en producentenorganisaties die op lokaal niveau werken en betalen hen om ontbijten te verzorgen aan scholen.

7.  We verwerken onze kennis van waterbeheer en stroomgebieden om een duurzame voedselproductie te kunnen garanderen.

Agrecol begeleidde het evenement als onderdeel van een breder participatief proces, wat betekent dat wie beïnvloed wordt door het beleid, het beleid ook zelf bepaalt. Het doel van het proces is dat de gemeente een beleid toepast gericht op ecologie, gezonde voeding en duurzaamheid. Het voorstel ligt in lijn met de wet voor gezond voedsel in Totora, die er ook kwam na een proces begeleid door Agrecol.

Dit artikel is een vrije vertaling van deze Spaanstalige tekst van Agrecol, met veel dank aan Carmel De Vos, student aan de masteropleiding Vertaalkunde aan de Universiteit Gent. 

Labels:

Met steun van

Sluiten