Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Filipijnse partner CDPC deelt verklaring op Indigenous Peoples Day



Filipijnse partner CDPC deelt verklaring op Indigenous Peoples Day

9 aug. 2023 door Solidagro

Protest van Cordillera Peoples Alliance tegen het presidentschap van Rodrigo Duterte, november 2021

Geen van onze partners werkt zo uitgesproken samen met indigene bevolkingsgroepen als de Filipijnse organisatie CDPC (Center for Development Programs in the Cordillera). CDPC is een consortium van ngo's in de Cordillera, een gebied van ruim 18 000 km² in het noorden van het land, dat strijdt voor het recht op zelfbeschikking van de inheemse bevolking. Naar aanleiding van de Indigenous Peoples Day op 9 augustus deelden ze volgende verklaring.

"De vrouwen en mannen van CDPC sluiten zich wereldwijd aan bij de herdenking van de internationale dag van de inheemse volkeren van de wereld op 9 augustus 2023. Bij deze herdenking delen we we de successen van onze inheemse landbouwers en de armste sectoren van de Cordillera-samenleving. In de rijstterrassen van de hooglanden van de Cordillera verbeteren inheemse boeren hun traditionele agro-ecologische productiesysteem door middel van een collectief programma voor het verbeteren van rijstvariëteiten, de productie en het gebruik van biomeststof en biopesticide, ondersteund door herstel van irrigatiesystemen en (onderzoek naar) de bescherming van stroomgebieden.

Via het gezondheidsprogramma van CDPC, geïmplementeerd door CHESTCORE, hebben we medische zorg verleend aan ten minste 1.600 patiënten. Tegelijk blijven we de kennis en vaardigheden uitbreiden van vrijwilligers die in het veld met gemeenschappen werken en medische student-stagiaires. We hechten daarbij veel belang aan traditionele Chinese geneeskunde en inheemse praktijken over kruidengeneeskunde.

De partners van CDPC in Baguio City nemen actief deel aan het initiatief van de lokale overheid om van Baguio City een mensenrechtenstad te maken.

Tegen deze hoopgevende achtergrond van successen, mogen we ook niet blind zijn voor de huidige politieke situatie, die er een is van verlammende vrijheid van meningsuiting en vereniging. De regering zet daarbij volop de antiterrorismewet in tegen de leiders van de Cordillera Peoples Alliance, door hen te ‘red taggen’. De mensenrechtenverdedigers worden veroordeeld als terroristen, waarbij hun eigendom en levensonderhoud wordt afgenomen.

In de geest van rechtschapenheid en rechtvaardigheid steunen wij vrouwen en mannen van CDPC bij de oproep tot intrekking van de Anti-Terrorism Act. We steunen verder de oproep om de vier leiders van de CPA als terroristen van de lijst te schrappen."

De Filipijnen

Samen met Solidagro draagt CDPC bij aan een onafhankelijke, duurzame ontwikkeling voor de gemeenschappen in de Cordillera, onder meer door de inheemse landbouwsystemen en bestaansmiddelen te verbeteren, altijd rekening houdend met natuurlijke hulpbronnen en milieubehoud.

Lees hier meer over ons werk in de Filipijnen! 

Interessante links: 

The Cordillera Experience

Labels:

Met steun van

Sluiten