Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Terugblik op de Belgische najaarscampagne



Terugblik op de Belgische najaarscampagne

26 okt. 2023 door Solidagro vzw

Iedereen Klimaatheld

Na de succesvolle campagne #IedereenKlimaatheld, gingen we ook dit jaar aan de slag rond klimaat en agro-ecologie. We hebben tijdens deze campagne ingezet op contact met jullie, volgers van het eerste uur én mensen die Solidagro nog niet kenden. Daarom organiseerden we tal van laagdrempelige activiteiten die het soms zware klimaatverhaal op een fijne manier benaderden. 

Tijdens de campagne trokken we naar een pop-up in de Stationsstraat in Sint-Niklaas, omgedoopt tot Keerpunt. Een maand lang was het dé plek om stil te staan bij hoe we kunnen werken aan een duurzaam voedselsysteem. In Keerpunt deden we verschillende events en betrokken we ook voorbijgangers bij het gesprek. Op die manier lieten we mensen letterlijk even stilstaan bij wat er allemaal moet gebeuren voordat eten op ons bord beland. Een onderwerp dat iedereen aangaat.

Onze pop-up Keerpunt

Creatief aan de slag 

In samenwerking met Velt organiseerden we op 26 september een workshop over hoe je eenvoudig eigen broodbeleg of dipsaus maakt op basis van seizoensgroenten. Naast recepten en proevertjes kregen de deelnemers een handig stappenplan mee naar huis om zelf aan de slag te gaan. Het was een leerrijke en lekkere workshop. 

Op donderdag 5 oktober gingen we in gesprek over natuurbehoud en de weg naar een duurzaam voedselsysteem. Te gast waren Dylan Feyaerts (ILVO), Ineke Maes (Bond Beter Leefmilieu) en Julie Van Overmeiren (Zilt en Zoet). We daagden hen uit hun gedroomde landbouwmodel van de toekomst te verbeelden, als alles mogelijk was. In al de modellen speelde natuur een grotere rol dan in het hedendaagse landbouwmodel. Landbouw en natuur(herstel) worden soms tegen elkaar uitgespeeld. We zochten samen naar ideeën om de verbinding tussen beide te versterken. Het publiek deed volop mee.  

Gespreksavond: creatief kijken naar de klimaatuitdagingGespreksavond: creatief kijken naar de klimaatuitdaging

Tijdens de campagne trokken we ook naar Brussel. Op 14 oktober toonden we in de charmante Cinema Galeries samen met Voedsel Anders en Festival Alimenterre de film Voedselbos. Die toont de kracht van voedselbossen in Vlaanderen via getuigenissen. Voedselbossen zijn een voorbeeld van een agro-ecologische praktijk waarin natuur en gemeenschapsvorming centraal staan. Na de vertoning spraken we Jan Vannoppen (Voedsel Anders), Lieke Moereels (UGent) en Diderik Clarebout (bosboer bij de Woudezel) over hun ervaringen en de bezorgdheid over de boerenstiel in de toekomst.  

Filmvoorstelling Voedselbos

Afsluiten deden we met een lunch met gerechten uit onze partnerlanden. We konden hiervoor rekenen op de fantastische steun van enkele vrijwilligers van Refu-interim. Na het eten deden we een videocall met onze Burkinese landenvertegenwoordiger Alain Traoré, die vertelde over de campagne in Burkina Faso.  

De Lekkerste Veggietafel

Wil je tijdens de volgende campagne deelnemen aan onze activiteiten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! 

Beleidswerk in Vlaanderen 

Anders dan onze open brief van vorig jaar, die gericht was aan de Belgische vertegenwoordigers op de Klimaattop, richtten we tijdens deze campagne onze pijlen op het regionaal beleidsniveau in Vlaanderen. Volgend jaar komen de verkiezingen eraan. Voedsel Anders, het Vlaamse agro-ecologische netwerk waarvan wij lid zijn, werkt achter de schermen hard om 11 krijtlijnen voor een agro-ecologisch landbouwmodel in de verkiezingsprogramma’s te krijgen. Solidagro baseerde zich op deze krijtlijnen om zelf vier boodschappen te kiezen voor minister Jo Brouns (bevoegd voor Landbouw) en zijn kabinet.  

  • Investeer in gezond, duurzaam en lokaal voedsel via regionale initiatieven.  

  • Ondersteun lokale overheden bij het ontwikkelen en uitvoeren van een voedselstrategie.   

  • Maak landbouw bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering door boslandbouw (agroforestry) en andere agro-ecologische praktijken te integreren in het herbebossingsbeleid.  

  • Geef het goede voorbeeld door lokaal geproduceerde, duurzame voeding te kopen in onderwijs, zorg en andere instellingen om broeikasgasemissies te verminderen en boeren te steunen. 

    Een van de beleidslijnen die onze klimaathelden ondertekenden

Wat de politieke impact is van dit beleidswerk, weten we pas wanneer de partijen hun programma’s lanceren richting de verkiezingen van volgend jaar. Wordt vervolgd!

Labels:

Met steun van

Sluiten