Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

International Day of Action against Golden Rice



International Day of Action against Golden Rice

8 aug 2024 door Solidagro, MASIPAG

International Day of Action against Golden Rice

Vandaag 11 jaar geleden verwierpen meer dan 400 Filipijnse boer.inn.en en activisten de import van Golden Rice in hun gemeenschap in Bicol. Golden Rice is een genetisch gemodificeerde rijstsoort die bètacaroteen produceert, een stof die het lichaam kan omzetten in vitamine A. Het historische boerenprotest wordt jaarlijks gevierd tijdens de International Day of Action against Golden Rice. Wij ondersteunen onze partner MASIPAG in hun strijd tegen deze valse oplossing voor de ondervoeding waarmee de Filipijnen kampen. 

De actie van 8 augustus 2013 bracht een hernieuwd debat en onderzoek op gang over de veiligheid, geschiktheid en relevantie van GGO-gewassen in ons voedselsysteem. Dit jaar bevestigt de International Day of Action, nog versterkt door de recente gerechtelijke uitspraak tegen Golden Rice, de collectieve vastberadenheid van de Filipijnse boeren om een voedselsysteem na te streven dat echt duurzaam en rechtvaardig is en onze lokale behoeften en waarden weerspiegelt.

"Wij Filipijnse boeren weten wat het beste is voor onze boerderijen en ons voedselsysteem. We wijzen Golden Rice enkel af omdat we het beste willen voor iedereen" - Simon Chua, boer van de protestgroep SIKWAL GMO

"Vanaf de dag dat we 11 jaar geleden besloten deze zaak in eigen hand te nemen tot de dag dat we dit jaar onze overwinning in de rechtszaal behaalden, twijfel ik er niet aan dat wij Filipijnse boeren weten wat het beste is voor onze boerderijen en ons voedselsysteem. Als we zeggen dat we Golden Rice afwijzen, dan betekent dat dat we alleen willen wat het beste is voor iedereen - een transformatief voedsel- en landbouwsysteem dat duurzaam is en inclusieve groei voor iedereen biedt. Dat kan en zal Golden Rice nooit doen", zegt Simon Chua, een boer van de protestgroep SIKWAL GMO uit Bicol. 

Wat is er mis met Golden Rice?

De Filipijnse overheid presenteert Golden Rice al decennialang als dé oplossing voor ondervoeding in het land. De Filipijnen zijn verantwoordelijk voor 65% van het totale aantal kinderen dat in ernstige voedselarmoede leeft of kinderen die maar twee van de acht voedselgroepen eten. (bron: UNICEF) Ondanks het voorstel van de Golden Rice als een mirakeloplossing voor deze problematiek, is er nog altijd geen wetenschappelijke consensus over de veiligheid ervan. Filipijnse boeren en wetenschappers maken zich zorgen over de impact op milieu, samenleving en landbouw. Een Filipijnse rechter erkende in april 2024 die bezorgdheden door te wijzen op het gebrek aan grondige veiligheidsbeoordelingen.

Voorbeeld voor Europa

De strijd van de Filipijnse boer.inn.en tegen Golden Rice is een voorbeeld voor Europa, waar in februari nog een wetsvoorstel werd goedgekeurd om een bepaald soort nieuwe gentechnieken (NGT-1) minder streng te beoordelen. Planten tot stand gekomen via deze techniek, moeten niet langer worden geëtiketteerd. “Een historische fout”, zegt Voedsel Anders. Wel werd er een verbod ingesteld op het nemen van patenten op deze technieken. Via beleidswerk en in samenwerking met het netwerk Voedsel Anders verzetten wij ons tegen de versoepelingen rond ggo’s.

We citeren uit het opiniestuk van Joeri Thijs en Lea Guerrero van Greenpeace in De Morgen:

"Er zijn nog geen langetermijnstudies over het effect van Golden Rice, de veiligheidscontrole is te zwak en er is geen garantie op financiële tegemoetkomingen als de technologie mislukt." - Joeri Thijs / Lea Guerrero (Greenpeace)

“De Filipijnen houden, net als de EU, vast aan het voorzorgsprincipe. Dat stelt dat bij gebrek aan wetenschappelijke consensus over de veiligheid van iets zo belangrijk als voeding en landbouwgewassen, we eerst schade moeten voorkomen en het zekere voor het onzekere moeten nemen. In dit geval zijn er nog geen langetermijnstudies, is de veiligheidscontrole te zwak en is er geen garantie op financiële tegemoetkomingen als de technologie mislukt. Gezien de fouten in het verleden vinden we dat een belangrijk principe. En Filipijnse boeren, wetenschappers en burgers hebben alle recht om dat af te dwingen." 

Verder lezen:

Beste Joël De Ceulaer, gouden rijst is geen ‘silver bullet’

Nieuwe gentechnieken, een lastige kwestie voor de milieubeweging

Genetisch gemodificeerde gewassen zijn geen oplossing voor klimaatverandering, wat de biotechindustrie ook mag beweren

Labels:

Met steun van

Sluiten