Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Berichten over Zadensoevereiniteit

Nieuws per partnerland

Nieuws per thema

Alle artikels:

  1. Update ggo-wetgeving: België stemt in met compromisvoorstel maar wil nog aanpassingen onderhandelen

    27 februari 2025

    Update ggo-wetgeving: België stemt in met compromisvoorstel maar wil nog aanpassingen onderhandelen

    Op 20 februari beslisten Belgische beleidsmakers over het wetsvoorstel van de Europese commissie om veiligheidschecks van NGT-gewassen overboord te gooien. NGT's zijn gewassen gemaakt met nieuwe genomische technieken, of anders gezegd, wijzigingen in het DNA. We ondertekenden de open brief en deden een mailactie om onze beleidsmakers te overtuigen dat ggo's dereguleren een slecht idee is. Helaas zijn onze politici toch akkoord gegaan met het Poolse voorstel, al hopen ze later nog zaken te kunnen onderhandelen. 

    Lees hier verder

  2. Geen versoepeling voor nieuwe ggo's: EU stemt belangrijke wet

    18 februari 2025

    Geen versoepeling voor nieuwe ggo's: EU stemt belangrijke wet

    Op 20 februari beslist de EU over een voorstel om veiligheidschecks van NGT-gewassen overboord te gooien. Dat zijn gewassen gemaakt met nieuwe genomische technieken, of anders gezegd, wijzigingen in het DNA. Ook de Belgische regering moet stelling innemen. Solidagro heeft voorlopig weinig gedaan rond dit thema, al is het sterk gelinkt aan zadensoevereiniteit, waarover we campagnes doen. Daarom sluiten we aan bij de actie tegen de EU-wet die ggo's wil dereguleren, veiligheidscontroles wegneemt en de bestaansmiddelen van kleine en middelgrote boer.inn.en in gevaar brengt.

    Lees hier verder

  3. Van droge akkers tot bloeiende stadstuinen: Filipijnse boer.inn.en bouwen aan agro-ecologische toekomst

    29 januari 2025

    Van droge akkers tot bloeiende stadstuinen: Filipijnse boer.inn.en bouwen aan agro-ecologische toekomst

    In 2024 kregen de Filipijnen te maken met ernstige droogte door El Niño. Maar in plaats van bij de pakken neer te zitten, gingen onze partners aan de slag! Ze stimuleren agro-ecologische methoden, zoals het verbouwen van droogteresistente rijst op gemeenschappelijke akkers. Dat helpt niet alleen de toegang tot voedsel, maar versterkt ook de gemeenschapsbanden. Solidagro blijft zich inzetten om boerenorganisaties te ondersteunen in hun strijd tegen de klimaatcrisis.

    Lees hier verder

  4. Samen voor agro-ecologie: onze impact in België in 2024

    19 december 2024

    Samen voor agro-ecologie: onze impact in België in 2024

    In 2024 werkte Solidagro met volle overtuiging aan een duurzamer en rechtvaardiger voedselsysteem in België. We zetten ons in voor boeren, jongeren en burgers door samen te bouwen aan agro-ecologie. Met acties zoals ‘Februari zonder supermarkt’, campagnes rond biodiversiteit en samenwerking met jongeren maakten we het verschil. Dit jaaroverzicht toont hoe we samen stappen vooruit hebben gezet.

    Lees hier verder

  5. Seeds of change: beleidswerk met impact in 2024

    16 december 2024

    Seeds of change: beleidswerk met impact in 2024

    Wat een jaar! Met 175.295 burgers en 139 organisaties pleitten we voor een Europese zadenwetgeving die de basis legt voor een écht duurzaam en veerkrachtig voedselsysteem. De verkiezingen brachten echter uitdagingen met zich mee. Want hoe beïnvloed je beleid als er nog geen regering gevormd is? Op Europees vlak bleek de beleidsbeïnvloeding een kwestie van lange adem en doorzettingsvermogen.

    Lees hier verder

  6. Opiniestuk: Nieuw Europees beleid is een gevaar voor onze agrarische weerbaarheid

    3 december 2024

    Opiniestuk: Nieuw Europees beleid is een gevaar voor onze agrarische weerbaarheid

    In het kader van onze campagne Leven zonder smaak schreven we een opiniestuk voor De Standaard. Want eeuwenlang veredelden lokale boeren hun eigen zaad. Nieuwe Europese regelgeving dreigt die praktijk te bemoeilijken en brengt zo de weerbaarheid van onze gewassen in gevaar. Het is tijd om de politici wakker te schudden. 

    Lees hier verder

  7. Internationale Dag van de Plattelandsvrouwen: Filipijnse partner MASIPAG aan het woord

    15 oktober 2024

    Internationale Dag van de Plattelandsvrouwen: Filipijnse partner MASIPAG aan het woord

    Op 15 oktober, de Internationale Dag van de Plattelandsvrouwen, belichten we het straffe werk dat boerinnen wereldwijd verrichten voor ons voedsel. Volgens de FAO zijn 43% van de landbouwers in wereldwijd vrouwen. Deze boerinnen krijgen echter nog te vaak te maken met discriminatie, zoals een beperkte toegang tot grond, technologie en financiële ondersteuning. Moesten ze die toegang wél krijgen, zou dat kunnen leiden tot een afname van de wereldwijde honger met 12-17% (bron: FAO). We vragen aandacht voor de uitdagingen waarmee boerinnen worden geconfronteerd en delen hieronder het statement van onze Filipijnse partner MASIPAG.

    Lees hier verder

  8. Campagne: Leven zonder smaak

    1 oktober 2024

    Campagne: Leven zonder smaak

    Van 17 oktober tot 7 november brengen we met de campagne Leven zonder smaak zadensoevereiniteit onder de aandacht. Begin 2025 komt er namelijk een nieuwe zadenwetgeving in de Europese Unie. Enkel als zaden terug meer boerenhanden belanden, in de plaats van in de handen van biochemische multinationals, kunnen we de diversiteit van ons voedsel terug vergroten. Het huidige wetsvoorstel, dat momenteel besproken wordt door de Europese Raad, houdt echter te weinig rekening met de rechten van boer.inn.en. Met een grote Europese petitie laten we onze stem horen. 

    Lees hier verder

  9. International Day of Action against Golden Rice

    8 augustus 2024

    International Day of Action against Golden Rice

    Vandaag 11 jaar geleden verwierpen meer dan 400 Filipijnse boer.inn.en en activisten de import van Golden Rice in hun gemeenschap in Bicol. Golden Rice is een genetisch gemodificeerde rijstsoort die bètacaroteen produceert, een stof die het lichaam kan omzetten in vitamine A. Het historische boerenprotest wordt jaarlijks gevierd tijdens de International Day of Action against Golden Rice. Wij ondersteunen onze partner MASIPAG in hun strijd tegen deze valse oplossing voor de ondervoeding waarmee de Filipijnen kampen. 

    Lees hier verder

  10. Agro-ecologie en het klimaat, hoe zit dat?

    25 juni 2024

    Agro-ecologie en het klimaat, hoe zit dat?

    De FAO (de voedsel- en landbouwraad van de VN) schat dat voedselsystemen momenteel een derde van de globale emissies aan broeikasgassen veroorzaken. De organisatie GRAIN spreekt zelfs van 44 tot 57%. Ontbossing (15-18%) en landbouw (11-15%, door chemische meststoffen, brandstof en intensieve veeteelt) hebben daarin het grootste aandeel. Agro-ecologie omvat de hele keten van het voedselsysteem, van ontbossing tot afvalverwerking. Solidagro focust op landbouw.

    Lees hier verder

Met steun van

Sluiten