Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Laatste dagen in Baguio



Laatste dagen in Baguio

27 maart 2019

De laatste twee volledige dagen in Baguio ging de groep op stap met Benguet State University!

Vrijdag 22 maart

Vandaag vond onze dag plaats in Benguet State University. Deze dag ging van start met een presentatie gevolgd door een rondleiding.

De studenten verpleegkunde bezochten eerst het gebouw waar Filipijnse, verpleegkundigen les krijgen gevolgd door een rondleiding in het ziekenhuis. Dit ziekenhuis gaf ons, als toekomstige verpleegkundigen, een positieve indruk. In tegenstelling tot het ziekenhuis in Manilla kregen we de indruk dat patiënten hier tot rust konden komen en dat alles minder hectisch verliep. Ook hier werden we opnieuw met open armen ontvangen.

De agro-biotechnologie studenten bezochten de faculteit diergeneeskunde. Daar werden we rondgeleid en zagen we de verschillende onderdelen van de dierkliniek. Zo was er een wachtzaal waar ze de dieren vaccineren, een kleine apotheek met medicatie, een operatiezaal voor zware verwondingen en dringende operaties en een gewone consultatieruimte voor minder dringende zaken en om een algemene diagnose te stellen.

Ook hadden ze een hospi, waar zieke dieren zaten of dieren die net geopereerd waren en moesten herstellen. Op het moment dat wij daar waren, zaten er twee honden met polio. Polio is een heel erge ziekte voor honden, de mortaliteit is dan ook heel erg groot. In België kunnen we dit af en toe nog genezen, maar zelfs bij ons ligt het aantal honden dat eraan sterft nog heel erg hoog.

Hierna toonden ze ons hun boerderijdieren: we zagen varkens, kippen, geiten en schapen. Het was verrijkend om te zien hoe deze mensen van de universiteit, ondanks hun zware leefomstandigheden, toch zo veel moeite doen om hun dieren zo goed mogelijk te behandelen. Het was wel wat shockerend en confronterend met momenten, aangezien de meeste boerderijdieren gingen verkocht worden en dienden voor consumptie, al dan niet op termijn.

Daarna zagen we ook hun biofarm waar onder andere genetisch onderzoek naar de "native pigs" aan de gang was, ze organische koffie produceerden en er aan agro forestry werd gedaan. Ook dit was vrij confronterend. Sommige biggetjes waren er echt slecht aan toe. We zagen een berberaap, die ze gevangen hadden nadat ze hem hadden gevangen uit het wild, waarna hij iemand gebeten had. Hierdoor werd hij als gevaar voor de mensen van de farm werd beschouwd.

Na de biofarm gingen we met z'n allen naar de befaamde "Strawberry Farm" - een weids veld vol wonderbaarlijk rode aardbeien en tal van andere heerlijke groenten. We plukten als groep een kilo en aten deze later allemaal gezellig op in de jeepney, ons standaard transport doorheen de Filipijnen!

Na de "Strawberry Farm" maakte de kookgroep van dienst (Ellien, Elisabeth, Otman en Loes) heerlijke wraps klaar voor ons. De dag eindigde met een gezelligheid die ons volgens mij altijd bij zal blijven.

Zaterdag 23 maart

Deze ochtend moesten we er al om 5u30 uit voor een trip naar BSU (Benguet State University). Na een korte wandeling kwamen we aan waar de Strawberry Parade zou doorgaan. Zoals de term "Filipino Time" al verklapt, was dit ook van toepassing op de Parade die normaal om 7h zou beginnen. Na een uur wachten konden we genieten van de prachtige praalwagens en dansende Kids. Allen waren ze ludiek verkleed in thema 🍓🍓🍓.

Na deze toffe parade genoten we van een welverdiend ontbijt, hotcakes (pancakes). Hierop volgde danswedstrijd tussen de verschillende faculteiten. Ze entertainden ons met verschillende dansen afkomstig van plaatsen uit heel de Cordillera. Echt amusant! Als middagmaal hadden we de keuze tussen de verschillende standjes die elke faculteit openstelde. In de namiddag deden we een kort bezoek aan de Chinese Boeddhistische Tempel 'The Chinese  Bell Church' en trakteerde we ons op een welverdiende namiddag met rust!

Labels:

Met steun van

Sluiten