Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Berichten over Vrouwenbewegingen

Nieuws per partnerland

Nieuws per thema

Alle artikels:

  1. Hoe sensibilisering en gerichte opleidingen zorgen voor een positief verhaal: een getuigenis uit Mali.

    25 mei 2021

    Sinds 2017 is mevrouw Togo Kadidia Poudiougo uit Tonon (een dorpje in Mali) lid van de coöperatieve vennootschap AMEKENE. Deze vennootschap staat in voor de productie en verkoop van niebe, een erg voedzame bonensoort. Onze lokale partner ARAFD ondersteunt de werking van AMEKENE door middel van sensibilisering en opleidingen. We vroegen Kadidia naar de positieve en negatieve veranderingen die ze ervaarde door deel te nemen aan het programma van ARAFD.

    Lees hier verder

  2. Promotie en toepassing van nieuwe landbouwtechnieken in Burkina Faso

    7 april 2021

    De vrouwen van Nabi-tiibin, deelgemeente van Mogtéodo (Burkina Faso), volgen een opleiding agro-ecologische landbouw

    Lees hier verder

  3. Senegalese vrouwen doen het agro-ecologisch!

    2 september 2019

    Het wordt weleens gezegd dat vrouwen de wereld voeden. Zeker op het Afrikaanse continent bestaat er een (al dan niet gegronde) consensus over het haast mythische idee dat vrouwen ‘het nageslacht’ van voedsel zullen voorzien. Niets is zo eenduidig natuurlijk, maar volgens ons zijn georganiseerde agro-ecologisch boerinnengroepen en -federaties toch een stap in de gewenste richting.

    Lees hier verder

  4. Laten we het over onze rechten hebben - een ontmoeting van partners in Senegal

    27 augustus 2019

    In april brachten KIYO, Solidagro en Viva Salud hun partnerorganisaties uit Senegal, Burkina Faso, Burundi, DR Congo, Mali en Marokko bij elkaar in Senegal. Doel was om van gedachten te wisselen over de strategieën en goede ervaringen van elk van hen in de verdediging van de rechten van iedereen.

    We begonnen met het uitwisselen van de specifieke kenmerken van onze aanpak, de op rechten gebaseerde aanpak, via ervaringen uit het veld. Elk land presenteerde de pijlers die het belangrijkst lijken te zijn.

    Lees hier verder

  5. CCNCI herdenkt de Dag van de Aarde en de Wetenschapsmars

    3 juli 2019

    Het CCNCI (Climate Change Network for Community-based Initiatives – Klimaatcoalitie van basisgemeenschappen) herdacht, samen met andere milieuorganisaties en activisten, onlangs de Dag van de Aarde en de Wetenschapsmars, om zo de roep voor klimaatrechtvaardigheid en de bescherming van het milieu te versterken. Zij organiseerden diverse evenementen en mobiliseerden mensen.

    Lees hier verder

  6. CCNCI sluit zich aan bij ‘Manila Baywatch’ alliantie.

    22 mei 2019

    Solidagro’s Filipijnse partner CCNCI (Climate Change Network for Community-based Initiatives) sloot zich; samen met meer dan 200 anderen vanuit milieuorganisaties, stedelijke armen, vissers, vrouwen – en kerkorganisaties aan bij de lancering van ‘Manila Baywatch’. Deze alliantie heeft als kerntaak om de ontwikkelingen te monitoren omtrent de overheidsprogramma’s rond rehabilitatie, herleving en herstel van het land in de baai van Manilla.

    Lees hier verder

  7. Bezoek stroomgebied Virvini (Bolivia)

    15 mei 2019

    Bodemonderzoek en uitwisseling rond bescherming waterbronnen.

    Begin 2018 werd met een ceremonie in Tiraque de overeenkomst beklonken tussen de gemeente Tiraque, de Katholieke Universiteit van Cochabamba en onze partner INCCA in het kader van de programma’s van VLIR en Solidagro in Bolivia. Na een uitgebreide diagnose van de problematiek gedurende 2018, gaan dit jaar verschillende onderzoeksactiviteiten van start in Tiraque. In dit kader bezochten we met onderzoekers van de Universiteit, de directeur van INCCA en boerenleiders het stroomgebied van het dorp Virvini.

    Lees hier verder

  8. Burkinese vrouwen gaan woestijnvorming tegen en herstellen gedegradeerde bodems

    13 maart 2019

    “Netwerk Sahel Verwoestijning” (ReSaD - Réseau Sahel Désertification) is samengesteld uit vier nationale middenveldsorganisaties uit Burkina Faso (SPONG - Sécretariat Permanent des Organisations Non Gouvernementales), Frankrijk (GTD), Mali (GCOZA) en Niger (CNCOD). Het netwerk wordt gecoördineerd door de NGO CARI en is gericht op het bevorderen van duurzaam landbeheer in de Sahel. De deskundigheid van de lokale actoren wordt versterkt en gebundeld. Betrokkenen worden gemobiliseerd zodat hun grondgerelateerde belangen worden gehoord door internationale besluitvormingsinstanties.

    Lees hier verder

  9. Vrouwen nemen het woord in beleidsbeïnvloeding - Bolivia

    4 oktober 2018

    15 Leidsters van verschillende dorpen in de rurale gemeente Totora, departement Cochabamba, Bolivia, versterkten hun capaciteiten als woordvoerdster voor hun boerinnenorganisatie. De workshop voor woordvoerdsters die plaatsvond op 20 september in Totora, traint de deelneemsters in communicatievaardigheden om een politieke boodschap op een overtuigende manier over te brengen.

    Vrouwengroep tijdens overlegmoment

    Lees hier verder

  10. Verandert landbezit de rol van de Afrikaanse boerin? - Opinie

    26 augustus 2018

    Het is een vaak beschreven en bediscussieerd onderwerp: de genderkloof bij rurale ontwikkeling (of bij landbouw) in Afrikaanse landen. In mei verscheen een artikel over het boek Agriculture, Diversification and Gender in Rural Africa. Het stelt dat grootschalig onderzoek aantoont dat landbezit weinig verandert aan de positie van de Afrikaanse boerin. 

    Zonder wetenschappelijke achtergrond of een dataset aan cijfers, stapte ik naar onze programma coördinator van West-Afrika. Onze programma’s situeren zich in Senegal, Burkina Faso en Mali, hetzij op lokaal, regionaal als nationaal niveau. Deze landen worden echter niet genoemd in bovenstaande studie. Ik vroeg hem hoe de situatie daar is, hoe Solidagro omgaat met de genderkloof en wat onze lokale partners hierrond ondernemen.

    Markt in Mali

    Lees hier verder

Met steun van

Sluiten