Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

11 mei: Nationale betoging voor Palestina

Bron: Flickr

Dit waren onze hoogtepunten van 2024!

copyright-Teja-De-Prins

Nieuwe meewerkdagen op de agenda!

Meewerkdag Dwagulu Dekkente

Campagne: Leven zonder smaak

Waarom staat onze biodiversiteit op het spel door de zadenindustrie? Ontdek het in onze najaarscampagne!

header_onbekende-zaden-zaad.jpg
Zoekveld

Berichten over Vrouwenbewegingen

Hier vind je zeker wat je zoekt: of je nu nieuwsgierig bent naar wat agro-ecologie inhoudt, zoekt naar verbinding met een beweging die net als jij bezig is met duurzaam eten, of zoekt naar net dat tikkeltje meer engagement om op te nemen. We hebben een waaier aan mogelijkheden!

Ik wil meer weten over mijn rol in ons voedselsysteem

De kolonisatie van Palestina: ons standpunt

Israeli_West_Bank_barrier,_graffiti

Als deel van de internationale gemeenschap en als ngo die werkt in Palestina is het belangrijk onze stem te laten horen tegen de onderdrukking van de Palestijnen. We sluiten ons aan bij de wereldwijde oproep tot een definitief staakt-het-vuren en eisen een einde van de genocide op de Palestijnse bevolking en van het apartheidsregime dat Israël sinds haar oprichting in 1948 hanteert. 

Dit standpunt is geïnspireerd door de kennis, verhalen en ervaringen van andere burgers, organisaties en collectieven die zich inzetten voor een wereld vol liefde, respect en begrip. 

Wij betuigen ons medeleven aan de talloze families die hun geliefden hebben verloren, de talloze slapeloze nachten, de talloze paniek- en angstaanvallen, de talloze energie-slopende discussies. Jullie veerkracht, liefde, doorzettingsvermogen en energie zijn een bron van inspiratie voor ons. Jullie creëren hoop in een wereld waarin iedereen wacht op hoop. Jullie creëren verbinding in een wereld waarin iedereen individualistisch is. Jullie creëren poëzie, verhalen, theater, en zoveel meer die betekenis geven aan het leven. 

Via een beleid van kolonisatie en apartheid beperkt de Israëlische overheid de bewegingsvrijheid, mensenrechten en soevereiniteit van Palestijnse burgers al decennialang. Sinds 7 oktober 2023 kent het geweld van het Israëlische leger geen grenzen meer. Tienduizenden Palestijnse burgers, vooral vrouwen en kinderen, zijn al gestorven door de genocide. Er is een systematische vernietiging van het Palestijnse landbouw- en voedselsysteem. In Gaza is de toegang tot de meest fundamentele basisbehoeften (voedsel, water, gezondheidszorg, elektriciteit, etc.) in ernstige mate afgesloten en is er een bijna volledige ineenstorting van de landbouw- en visserijsector. Dit veroorzaakt een ongekend niveau van voedselonzekerheid en acute hongersnood. Tegelijk ondervinden de Palestijnse burgers in de Westelijke Jordaanoever voortdurende economische onderdrukking, territoriale versnippering en obstakels voor duurzame voedselproductie.  

Wij roepen alle overheden op om: 

  1. Elke direct en indirect steun aan Israël op te zeggen zolang er een genocide en apartheidsregime is, de bewegingsvrijheid onderdrukt wordt, en het recht op terugkeer voor honderdduizenden Palestijnse vluchtelingen niet gerespecteerd wordt;  

  1. Stappen te ondernemen voor de bescherming van Palestijnse burgers tegen acute hongersnood door druk uit te oefenen op de Israëlische overheid zodat humanitaire hulp op grote schaal toegelaten wordt; 

  1. Actief in te zetten op de Palestijnse voedselsoevereiniteit, landrechtvaardigheid en de rechten van boeren en boerinnen. Dit moet bottom-up, dus vanuit Palestijnse burgerinitiatieven en niet vanuit geopolitieke en economische belangen van een minderheid. Het recht op gezond voedsel voor iedereen door middel van agro-ecologie kan hierin een belangrijke rol spelen. 

Wij roepen de internationale gemeenschap op om actie te blijven ondernemen door: 

  1. Druk uit te oefenen op overheden om de bovenstaande maatregelen door te voeren; 

  1. Druk uit te oefenen op bedrijven, die voordeel halen uit de bezetting en het apartheidsregime, om hun activiteiten te staken; 

  1. Het blijven delen van Palestijnse verhalen, hun strijd en hun eisen voor vrijheid en het einde van de bezetting.

Wat kan jij als burger doen? 

  1. Kom naar de nationale protestmars in Brussel op 11 mei. 
  2. Laat je stem horen tijdens de protesten gedeeld op vrede.be
  3. Volg het nieuws, bijvoorbeeld via de updates van vrt.be.
  4. Stort een bijdrage voor Awda, een ziekenhuisgroep in Gaza die in nauw contact staat met onze partner Viva Salud: klik hier.

    Lees hier onze artikels over ons werk voor agro-ecologie in Palestina

Nieuws

  1. Bartolina Sisa in de kijker op Internationale Vrouwendag

    6 maart 2025

    Bartolina Sisa in de kijker op Internationale Vrouwendag

    Op Internationale Vrouwendag zetten we Bartolina Sisa in de kijker, een krachtige boerinnenorganisatie in Bolivia. Solidagro werkt met hen samen via haar partners Agrecol en CENDA, om hun stem te versterken in de landbouw en het lokale beleid. Wie zijn de Bartolina’s, en met welke uitdagingen worden ze geconfronteerd?

    Lees meer over "Bartolina Sisa in de kijker op Internationale Vrouwendag"

  2. Mali 2024: Solidagro en partners bouwen samen aan veerkracht en vooruitgang

    20 januari 2025

    Mali 2024: Solidagro en partners bouwen samen aan veerkracht en vooruitgang

    2024 was een jaar vol uitdagingen, maar ook vol hoop en vooruitgang in Mali. Ondanks politieke en economische instabiliteit hebben we met onze partners bewezen dat samenwerking en gemeenschapskracht het verschil maken. Door te investeren in duurzame landbouw, waterbeheer en goed bestuur, zetten de lokale partners en de gemeenschappen waarmee ze werken in op een toekomst met meer toegang tot voedsel voor iedereen. 

    Lees meer over "Mali 2024: Solidagro en partners bouwen samen aan veerkracht en vooruitgang"

  3. Human Rights Day: agro-ecologie en boer.inn.enrechten in Negros Occidental, de Filipijnen

    9 december 2024

    Human Rights Day: agro-ecologie en boer.inn.enrechten in Negros Occidental, de Filipijnen

    Op 10 december vieren we Human Rights Day en staan we stil bij de rechten die geschonden worden voor boer.inn.en met wie we samenwerken. In onze werkgebieden in de Filipijnen voeren landbouwers vaak een strijd voor hun recht op land en tegen landroof. In Negros Occidental, een provincie in de Visayas-regio, staan boerinnen zoals Marilou en Myrna dagelijks onder druk van bedrijven en overheidsprojecten die hun levensonderhoud bedreigen. Onze lokale Filipijnse partner MASIPAG stuurde ons hun getuigenissen. 

    Lees meer over "Human Rights Day: agro-ecologie en boer.inn.enrechten in Negros Occidental, de Filipijnen"

  4. Internationale Dag van de Plattelandsvrouwen: Filipijnse partner MASIPAG aan het woord

    15 oktober 2024

    Internationale Dag van de Plattelandsvrouwen: Filipijnse partner MASIPAG aan het woord

    Op 15 oktober, de Internationale Dag van de Plattelandsvrouwen, belichten we het straffe werk dat boerinnen wereldwijd verrichten voor ons voedsel. Volgens de FAO zijn 43% van de landbouwers in wereldwijd vrouwen. Deze boerinnen krijgen echter nog te vaak te maken met discriminatie, zoals een beperkte toegang tot grond, technologie en financiële ondersteuning. Moesten ze die toegang wél krijgen, zou dat kunnen leiden tot een afname van de wereldwijde honger met 12-17% (bron: FAO). We vragen aandacht voor de uitdagingen waarmee boerinnen worden geconfronteerd en delen hieronder het statement van onze Filipijnse partner MASIPAG.

    Lees meer over "Internationale Dag van de Plattelandsvrouwen: Filipijnse partner MASIPAG aan het woord"

Nieuws per partnerland

Klik hier voor meer nieuws

Volg ons op Facebook

Met steun van

Sluiten