Ons telefoon: +32 3 777 20 15 Ons e-mailadres: info@solidagro.be

Bèka in Burkina Faso viert traditionele gerechten met dorpsfeest



Bèka in Burkina Faso viert traditionele gerechten met dorpsfeest

22 mei 2025 door Solidagro

In het dorp Bèka stond de jaarlijkse Bissa-cultuurweek opnieuw in het teken van lokaal erfgoed, met een bijzonder initiatief rond traditionele gerechten. Tijdens een feestelijke educatieve dag gingen schoolkinderen aan de slag in de keuken en kookten ze voor zichzelf en de geïnteresseerden die naar het dorp waren afgezakt. Onze vaste partner Pag-La-Yiri ondersteunde het event in het kader van ons programma.

De Bissa zijn een etnische gemeenschap met diepe wortels in de regio.* Hun culinaire tradities maken een belangrijk deel uit van dat erfgoed. Om die kennis levendig te houden, organiseerden twee basisscholen in samenwerking met boerinnencoöperaties een kookatelier rond Bissa-maaltijden. De kinderen leerden over de oorsprong van de gerechten, hoe ze te moeten bereiden en – niet onbelangrijk – hoe ze smaken.

"We hebben vandaag de band tussen jong en oud versterkt", Sallou Bande, voorzitster van de YEKOUMA-coöperatie

Op het menu stond onder meer déguè van aardnoten en een afkooksel van bonenstengels en badenda: een vette rijst met soumbala (gefermenteerde pasta van de zaden van de Afrikaanse johannesbroodboom. Door jongeren vertrouwd te maken met traditionele kooktechnieken en lokale ingrediënten, worden generaties van kennis levendig gehouden.

Badenda, een traditioneel Bissa-gerecht met vette rijst, spinazie en gefermenteerde zadenpasta

"We hebben vandaag de band tussen jong en oud versterkt, en kinderen getoond dat lokale voedselbronnen lekker, gezond en toegankelijk zijn”, zegt Sallou Bande, voorzitster van de YEKOUMA-coöperatie voor pindanoten-telers. Ze geeft mee dat meer mensen moeten weten hoe belangrijk deze lokale producten zijn voor de economie van het land.

Boost voor agro-ecologische coöperaties

Onze Burkinese partners zetten in op de promotie van lokaal eten en onderwijs dat kinderen leert waar hun voedsel vandaan komt. Tegelijk zetten ze zich in om kleinschalige boeren en boerinnen, al dan niet verenigd in een coöperatie, meer macht te geven in de voedselketen. Dat doel is dan ook opgenomen in het programma van Solidagro en Pag-La-Yiri ter versterking van agro-ecologische coöperaties in de regio. Meer dan 50 coöperaties waren vertegenwoordigd tijdens de 'Bissa-dag', naast lokale autoriteiten, ambachtelijke producenten en talrijke ouders.

Bron van inspiratie

De aanwezige autoriteiten van de gemeente Zabré, waar Bèka ligt, zien het initiatief als een mooi voorbeeld voor andere dorpen in de gemeente. Bèka toont hoe lokale voeding een motor kan zijn voor trots en economische groei, terwijl nu burgers vaak kiezen voor importproducten en scholen voor lunches uit grootschalige kantines. Duurzame verandering begint soms klein, met kinderen die leren koken met wat hun eigen bodem te bieden heeft.

In Burkina Faso steunen we boerencoöperaties – vaak geleid door vrouwen – die aan ecologische landbouw doen, autonoom van grote zaad- en pesticidebedrijven. Zo staan ze sterker tegenover de gevolgen van klimaatverandering. Je leest er hier meer over.


* De Bissa-gemeenschap vormt een belangrijk deel van de bevolking in Zabré, een stad in het zuidoosten van Burkina Faso. Hoewel exacte cijfers ontbreken, is bekend dat Zabré, samen met steden als Garango en Tenkodogo, tot de historische kerngebieden van de Bissa behoort. De Bissa zijn een Mandé-volk dat zich rond het jaar 1300 langs de Witte Volta vestigde. Ze zijn vooral bekend als bekwame landbouwers, met name in de pinda­teelt.

Labels:

Met steun van

Sluiten